Имало ли е по-велика цивилизация в Андите преди инките?

20819
Имало ли е по-велика цивилизация в Андите преди инките?
Снимка: iStock/Guliver

Научно откритие доказва съществуването на мистериозна религия, предшестваща цивилизацията на инките с 500 години.

Преди стотици години западният бряг на Южна Америка е управляван от инките - загадъчна цивилизация, която се смяташе за най-сложното общество в Америка преди пристигането на Колумб. Дълго преди инките да владеят земите, простиращи се от Колумбия до Чили обаче, още по-мистериозен и древен народ е населявал този високопланински регион на Андите. Тази по-стара империя се нарича Тиуанако и за нея се знае много малко. В пиковия момент от съществуването си тя е наброявала само между 10 000 и 20 000 души.

Инките давали алкохол и дрога на принасяните в жертви деца

За науката и света не е тайна, че древни цивилизации, като инките и ацтеките, са принасяли в жертва човешки същества, за да умилостивят...

Налични са малко археологически находки за древната култура на Тиуанако. Учените неотдавна обявиха за откриването на голямо ново парче от пъзела, свързан с нея.

В първото систематично подводно археологическо проучване, проведено край "Островът на Слънцето" във водите на езерото Титикака в Боливия, изследователите откриха доказателства за ритуални жертвоприношения, датирани много по-рано от досегашните предположения.

"Хората често свързват "Островът на слънцето" с инките, защото за тях той е бил важно място за религиозни поклонения, съдейки от построените там церемониални сгради. Нашите изследвания показват, че хората от Тиуанако, които са обитавали района около езерото Титикака между 500 и 1100 г. пр. Хр., са първите хора, които са поднасяли ценни предмети на религиозни божества в района", казва антропологът Х. Каприлес от Пенсилванския държавен университет пред електронното издание Science Alert.

Каприлес и неговият екип са използвали сонарна и подводна 3D фотометрия за сканиране и картиране на дъното по време на 19-дневно изследователско посещение на езерото Титикака. Изследвайки дълбинни седименти в езерото, те открили тамянни горелки с форма на пума, с остатъци от дървени въглища и редица златни и каменни орнаменти.

В Чили откриха изгубен град на инките

Чилийските учени откриха археологически обекти, карти и исторически записки, които свидетелстват за това, че чилийската столица Сантяго...

Смята се, че пумата е била важен религиозен символ на Тиуанако, а специфичен мотив, изобразен върху две златни монети, предполага, че даровете са били предназначени за основната митична фигура в тяхната религиозна иконография, наричана понякога Виракоча. Това е основното божество в религията на инките.

"Все още не можем да знаем със сигурност точно това, което тези древни жертвоприношения са значели за цивилизацията на Тиуанако. Фактът, че такива сложни ритуали изобщо са се изпълнявали, ни разказва повече за изтънчеността на тази култура", пишат учените в доклада си.

Изследователите твърдят, че тези символични церемонии са били крайъгълни камъни на нововъзникващо сложно общество - такова, което би могло да се развива и да се стреми да си сътрудничи с други групи в региона на Андите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com