Изчезнал от радарите: когато човек се превърне в призрак или зомби

6758
Изчезнал от радарите: когато човек се превърне в призрак или зомби
Снимка: iStock

Европейски учени са провели мащабно изследване, което показва, че около една трета от тийнейджърите и младите хора са изпитвали стрес, защото техни познати внезапно и рязко са прекъснали отношенията. Без да обясняват причината. Още една трета от анкетираните признават, че самите те са постъпвали по същия начин с други хора.

Модата гостинг

Въз основа на изследване на няколко допитвания науката е установила, че е едва в началото на изучаването на това явление, известно като гостинг.

Самият термин гостинг произлиза от английското ghost – призрак. Забелязан в градския жаргон от 2006 г. насам, той първоначално означава рязко прекъсване на чисто виртуални отношения, след това се пренася към традиционното общуване. Гостерът (инициаторът на прекъсването) най-често остава в мрежите, но напълно игнорира определен човек.

Кои са хората призраци

Въпреки нотката на мистицизъм в думата гостинг, в подобни изчезвания няма нищо паранормално. Всички тези хора продължават да живеят живота си, просто изтриват своите познати от него без обяснения. Тоест гостинг може също да се нарече игнориране или избягване.

Думата се появява в речниците в началото на XXI век, но става популярна в англоезичните медии и социалните мрежи след 2015 г.: неочаквано журналисти и блогъри започват да я използват много активно. Може би този нов термин е избран, за да се погледне с хумор на ситуацията и да се намали степента на сериозност и трагичност на случващото се. „Той ме гоства“ все пак не звучи толкова печално, колкото „той ме избягва“.

Противно на романите: изневеряващите рядко съжаляват за измяната

Според едно изследване най-малко 25% от анкетираните поне веднъж са станали жертва на гостинг, а 21% сами са се превръщали в призраци и са игнорирали романтични партньори или приятели. Тук обаче е важна сериозността и дълбочината на отношенията.

Обикновено изчезват тези, с които се познавате от кратко време и с които имате малко или никакви общи приятели и работа.

В същото време момчето или момичето, което не ви се е обадило след първата и единствена среща, не се счита за „гостер“. И разбира се, ако човек бяга от токсична връзка, която застрашава психическото и физическото му здраве, той също не е „призрак“ и има пълното право да изчезне без никакво обяснение.

Защо изчезват без обяснение

Човек, който се сблъсква с такова внезапно и напълно необяснимо игнориране, разбира се, болезнено иска да разбере защо са му причинили това. Има няколко причини.

Те имат проблеми с привързаността

Още през 1987 г. психолозите Синди Хазан и Филип Шейвър са стигнали до извода, че привързаността се формира в детството под влияние на семейството. И нейният тип определя как изграждаме взаимоотношения вече в зряла възраст.

Хората с избягваща привързаност са недоверчиви, страхуват се от близки отношения, смятат, че другите не се интересуват от тях.

Психолозите Тара Колинс и Омри Гилат от университета в Канзас са изследвали различни стратегии за прекъсване на отношения и са открили, че именно „избягващите“ хора предпочитат „непреките“ методи. Тоест те се разделят по имейл или SMS, или по всякакви други начини, само не и да не говорят честно и открито с партньора.

Хората наистина не обичат да мислят: това е написано на лицата ни

Може ли човек да бъде обвиняван за подобно поведение, е спорен въпрос. Избягващият тип привързаност се формира при хора, чиито родители са ги отхвърляли в детството, не са откликвали на техните нужди и призиви.

Те се страхуват от конфликти

Да се ​​разделиш с човек или дори просто да изразиш недоволство от него по някаква причина, е доста страшно. Той ще задава неудобни въпроси, ще се обижда, ще крещи, ще плаче, ще затръшва врати. Необходима е известна доза смелост, за да понесеш всичко това.

Много по-лесно е просто да изчезнеш, да се скриеш у дома си и да седиш там, докато забравят за теб.

Приблизително така разсъждават хората, които панически се страхуват от открита конфронтация. Този страх се счита за един от признаците на социална тревожност. Той не води само до проблеми в отношенията. Такива хора не знаят как да защитават правата си, да търсят справедливост и да искат най-доброто за себе си.

Те вярват в съдбата

Вероятно неведнъж сте чували теорията, че някъде по света съществува вашата идеална половинка, сродна душа, предопределена ви от съдбата или Вселената. Изследователите смятат, че романтиците, които вярват в това, са склонни да гостват партньорите си повече от скептиците. Просто защото чакат някаква специална искра и вярват, че истинската сродна душа ще бъде разпозната веднага. И тъй като това не се е случило, отношенията са обречени и трябва да ги прекратят с най-малко последствия.

Те смятат, че така може

Разбира се, хората са се избягвали във всички времена. Но сега, когато значителна част от живота си прекарваме онлайн, това става много по-лесно.

Интернет създава илюзията за безнаказаност

Именно заради нея хората се тролят и тровят взаимно в мрежата, пишат гадни неща, които никога не биха посмели да кажат на живо, нарушават споразумения или изчезват от радара.

Ако сте се запознали с човек в интернет и нямате общи познати, обща работа или други връзки, ще бъде доста лесно някой да изчезне от живота ви. И той няма да понесе никаква отговорност за това. И така, гостингът, разбира се, е много старо явление, но благодарение на социалните мрежи и сайтовете за запознанства е придобило впечатляващи размери.

Защо изчезването ранява толкова силно

Обикновено „призраци“ не стават съпрузи или приятели от детството, а такива, с които сте се запознали не толкова отдавна. Следователно изглежда, че няма особена причина да преживявате, ако такива хора внезапно прекъснат комуникацията с вас. И все пак, тези, които са преживели гостинг, се чувстват отвратително. И ето защо.

Чувстваме болка

В случая това не е метафора и не е преувеличение. Учените са изяснили, че нашият мозък реагира на отхвърляне по същия начин, както ако бъдем физически наранени. Това е една от причините да ни е толкова трудно, когато ни отхвърлят, когато ни игнорират или никой не харесва снимките ни в Instagram.

Измъчва ни незавършеност

Ако човек е прекъснал приятелство или романтична връзка с вас, вероятно ще се почувствате отвратително. Но в същото време поне ще знаете, че връзката е приключила и трябва да продължите напред. Може би дори ще ви кажат причините – и ще можете да поплачете.

Личността е по-важна от парите, когато става дума за любов

А когато приятел или някой, когото харесвате, изчезне без обяснение, той ви оставя в неизвестност, нелепо, неразбираемо и дори унизително. Вие не разбирате какво се е случило, не можете да разберете причините и изобщо не знаете какво да правите: да чакате търпеливо „призрака“ да се върне, да се опитате да го намерите и разберете какво не е наред или да се примирите с това, че връзката е приключила. Поради това е лесно да се разпаднете, да загубите самочувствие и да се удавите в тревога и вина.

Какво да направите, ако ви избягват

Това е много неприятно преживяване. Ето какво съветват психолозите.

1. Разберете, че за нищо не сте виновни

Когато човек ви гоства, това не означава, че нещо с вас не е наред. Напротив, това означава, че вашият "призрак" има проблеми, които трябва да разреши. Вие не носите отговорност за действията на друг човек. Освен ако, разбира се, не сте го оскърбили, унижили или по-лошо – ако сте използвали физическо или емоционално насилие.

2. Приемете, че връзката е приключила

Дори и толкова нелепо. Ако човек е искал да се среща или да бъде приятел с вас, той няма да се крие. И щом се крие, значи е скъсал с вас, просто го е страх да го каже. Опитайте се да направите това, което бихте направили, ако скъсването беше минало по правилата. Изгорете общата снимка, изхвърлете подаръците, поплачете на приятели или на страниците на дневника, послушайте музика.

3. Изгорете мостовете

Опитайте се напълно да изтриете „призрака“ от живота си. Изтрийте номера му, блокирайте го в социалните мрежи, изтрийте снимки и видеа. С други думи, направете всичко, за да си спомняте колкото се може по-малко за него. Поне на първо време.

4. Продължете напред

Не позволявайте на това преживяване да подкопае самочувствието ви. Живейте нормалния си живот и не се страхувайте да търсите приятелство или романтика.

Ами ако "призракът" сте вие?

Според споменатата статистика поне една четвърт от анкетираните са гоствали някого поне веднъж. Така че, ако периодично изчезвате от живота на някого без обяснение, не сте сами. Но това не означава, че постъпвате правилно. Да, вие самите вероятно се чувствате виновни и разбирате, че наранявате други хора.

За съжаление, няма лесен начин да се справите с това. Ще трябва да разберете защо избягвате хората и се страхувате от конфликти. И след това да отработите проблемите си с психотерапевт.

Понякога се връщат...

Както показват редица изследвания, самият гостър често страда от такива разриви не по-малко от този, който толкова жестоко изоставя. Неочакван резултат бил получен в едно изследване: приятелският гостинг, както се оказва, е по-травматичен от любовния.

Паранормалните преживявания са норма, а не изключение, сочи ново изследване

Тази форма на игнориране може да приеме и още по-неприятна форма – зомбинг, съобщава The Conversation. Това е ситуация на внезапно „оживяване“ на събеседника, който е изчезнал от полезрението. Той внезапно „изскача“ след месеци или години отсъствие. И не вещае нищо добро. Най-често от „изненадата“ идват само нови проблеми. Така че е по-добре веднага да блокирате това "зомби".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно