Изкуствен интелект ще чете и разбира езици във Facebook

2738
Изкуствен интелект ще чете и разбира езици във Facebook
Снимка: iStock/Guliver

Социалната мрежа Facebook ще вгради в услугите си нов изкуствен интелект, който ще може да чете текст като човек. Новата компютърна програма може да чете няколко хиляди публикации в секунда на 20 езика.

Идеята на средството е да разбира какво всъщност има предвид потребителя с написаното и да помогне на Facebook „да подобри изживяването” на услугите, като „извади напред повече съдържание, което хората искат да виждат или да филтрира нежелания спам”.

Над 1500 нови емотикони ще могат да използват потребителите на Facebook (снимки)

Почитателите на емотиконите имат повод за радост. Социалната мрежа Facebook обяви, че ще пусне над 1500 нови картинки, чрез които потре...

Както повечето подобни системи в социалната мрежа и тази най-вероятно ще е свързана с по-добро предлагане на „релевантно” за разбиранията на отделния потребител рекламно съдържание.

Новата система най-напред ще бъде изпробвана в чат услугата „Facebook Messenger”. Тя ще сканира личната ни кореспонденция, опитвайки се да разбере какво имаме предвид с отделните понякога изключително лични съобщения до наши приятели.

Програмата, наречена Deep Text, е създадена на принципа на „дълбокото научаване” (deep learning). Тази сфера в изкуствения интелект се занимава с възпитаването на когнитивен интелект в компютърните програми, тоест задълбочаване на умението те да разбират човешкото изразяване – използването на диалект или сарказъм или друга специфика на речта, която доскоро нямаше как да е понятна на изчислителните машини.

Facebook дава пример, че програмата трябва да може да различи „Току що слязох от таксито” от „Трябва ми превоз”, за да разбере какво точно е подходящо да ни предложи социалната мрежа. Компанията на Зукърбърг ще продължи да разработва системата, така че нейните способности да се увеличават.

Facebook и Microsoft партньори в проект за прокарване на невероятно дълъг кабел

Американските технологични гиганти Facebook и Microsoft са обединили усилията си, за да реализират един необичаен проект - те планират ...

През последните десетилетия различните технологични гиганти отделят голямо внимание с различна цел на изкуствен интелект с различно приложение. Акцентът в голяма част от тях, независимо от огромните им възможности, е използването им за бизнес цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com