Изкуственият сняг на Олимпиадата в Пекин се вижда от Космоса

4470
Изкуственият сняг на Олимпиадата в Пекин се вижда от Космоса
Снимка: Twitter

Сателитно изображение на изкуствения сняг по пистите в Пекин взриви общественото мнение сред спортистите и природозащитниците. На снимката се виждат само пистите, покрити с изкуствения сняг, в ярък контраст с иначе сухите и скалисти планини в Пекин.

"Забранено" е основната дума на Олимпиадата в Пекин

За разлика от последните десетилетия, когато Олимпийските игри бяха нещо като празници в планетарен мащаб, сегашната зимна олимпиада в ...

Снимката, заснета от сателита Landsat 8 на 29 януари, показва олимпийската зона Янцин на планината Xiaohaituo, наречена "скалата", разположена на около 74 километра северозападно от Пекин. Районът се използва за провеждане на спортове като бобслей, сноуборд, и ски слалом, изискващи дълги писти от сняг или лед. През февруари в региона, обаче, естествено падат едва около 3.3 см. сняг, сочи справка със статистиките на НАСА.

В резултат на това Игрите в Пекин, които официално започнаха на 4 февруари, са първите зимни олимпийски игри, които ще изискват на практика 100% изкуствен сняг за всички зимни спортове. Използването му предизвика значителни обществени дискусии, тъй като за неговото производство се изисква огромно количество вода и енергия.

В специален доклад изследователите изчисляват, че за Игрите ще бъдат ползвани най-малко 1,2 милиона кубически метра изкуствен сняг, който от своя страна ще изисква около 223 милиона литра вода за направата му. За да направят толкова много сняг, организаторите са инсталирали 300 снежни оръдия, захранвани от 130 генератора с осем водни охладителни кули и три помпени станции, пише БГНЕС.

Изкуственият сняг създава и редица други екологични проблеми – за да се увеличи максимално „дълголетието“ на фалшивия сняг, към водата се добавят химикали, за да се предотврати топенето му. Тези химикали причиняват значителни щети на растенията, покрити от снега, а оттичането в реките може да засегне близките райони. Забавеното топене на изкуствения сняг може също да наруши поведението на растенията и животните, а шумовото замърсяване, създадено от снежните оръдия, може да засегне местната дива природа, пишат изследователите.

24-те Зимни олимпийски игри в Пекин бяха тържествено открити (СНИМКИ)

Президентът на Китай Си Дзинпин обяви 24-те Зимни олимпийски игри в китайската столица Пекин за открити. Градът ще се опита да обърне с...

Съставът на изкуствения сняг също има значение за спортистите. Той е почти 30% лед и 70% въздух, докато естественият сняг се състои от 10% лед и 90% въздух - тази разлика прави склоновете с изкуствен сняг едновременно по-бързи и физически по-трудни от склоновете с естествен сняг, по които атлетите обикновено тренират, което може да препъне дори и най-опитните спортисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно