Изследване даде изчисления колко силен е имунитетът на преболедували COVID-19 срещу бразилския вариант на коронавируса

2922
Изследване даде изчисления колко силен е имунитетът на преболедували COVID-19 срещу бразилския вариант на коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако сте преболедували COVID-19 от патоген, който е различен от т.нар. бразилски вариант (P.1), реакцията на имунната ви система за защита от заразяване с P.1. ще е между 54% и 79% по сила спрямо реакцията, ако ви атакува друг патоген на коронавируса. Това сочи ново изследване, публикувано в списание Science.

Проучването е направено с цел по-добро разбиране защо в бразилския град Манаус имаше силна втора вълна на COVID-19, след като през миналата година той преживя бум на болестта и серологични изследвания сочеха, че 67% от населението там се е сблъскало с вируса. Явно обаче това се оказа недостатъчно за изграждане на ефективен колективен имунитет при появата на новия вариант P.1, който за пръв път е засечен в средата на ноември, 2020 година. А само 3-4 седмици по-късно в Манаус вече има пик на разболели се заради този вариант на вируса.

Бразилският вариант на COVID-19 заразява до 61% от преболедувалите коронавирус

Откритият бразилски вариант на COVID-19 може да причини реинфекция при до 61% от хората, които вече са имали коронавирус. Това показва ...

Според заключенията на изследването, P.1 е между 1,7 и 2,4 пъти по-заразен от т.нар. оригинален „ухански” вариант на коронавируса. Той се характеризира с клъстер от 17 мутации (обяснението от Бразилия как е станала толкова бърза еволюция съвпада с ТОВА - вирусът мутира по-бързо в организми със силно компроментирана имунна система, например болни от СПИН), най-важните от които са в S-протеина - K417T, E484K (наричана Ерик, която намалява ефекта от антителата срещу вируса) и N501Y (наричана Нели, която позволява на вируса да се закрепи по-здраво към човешките клетки с ACE2 рецептори, които са своеобразният вход за вируса в тялото ни) – всичките са налични и при южноафриканския вариант на коронавируса B.1.351 и уникалното е, че възникват независимо в различни точки на света. Всички те помагат на вируса да стане по-заразен и по-прилепчив.

Проучването обаче не може да установи дали бразилският вариант на коронавируса се характеризира с по-голям вирусен товар или с по-дълго протичане на инфекцията. Именно отговорът на въпроса за механизмите на разпространение е толкова важен, за да стане ясно как P.1 успява да предизвика втора вълна, при положение, че явно има кръстосан имунитет срещу него. Изследователите са категорични, че не може обяснението да се крие в спадащи с времето антитела в организма на прекаралите по-рано COVID-19. Те призовават за по-добра организация в секвенирането на проби на вируса, за да може да се изследва по-бързо доколко той може да избяга на съществуващите ваксини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com