Изследване: В гените на европейците има следи от естествен отбор

15414
Изследване: В гените на европейците има следи от естествен отбор
Снимка: MasterTux / Pixabay

Биолози са изяснили, че за последните 3000 години структурата на няколкостотин гена на хора с европейски произход се е променила значително под действието на естествения отбор. Това потвърждава, че биологичната еволюция на човека продължава, пишат учените в изданието Nature Human Behaviour.

"Ние изучихме как естественият отбор е повлиял на 870 различни особености на работата на организма на човека, свързани едновременно с няколко гена, и открихме, че еволюцията е засегнала около 88% от тях. Не всички изменения са били положителни, но в повечето случай отборът е довел до намаляване на шансовете за развитие на различни болести или е повишил шансовете за продължаване на рода“, отбелязват изследователите.

Предците ни са имали опашки. А ние защо не?

Преди милиони години нашите предци са имали опашки. Тогава защо ние нямаме? Краткият отговор, разбира се, е, че сме загубили способнос...

Сред учените няма единно мнение за това, продължава ли биологичната еволюция на човека след прехода към живот в условията на цивилизация. Част от изследователите смятат, че след това развитието на човека основно се управлява от социални фактори, а други са на мнение, е биологичната еволюция на Homo sapiens продължава.

Промените в околната среда задвижили човешката еволюция

В новото изследване китайски биолози от шанхайския транспортен университет са получили потвърждение на последното твърдение. Те са анализирали резултатите от мащабни генетични изследвания на европейци, проведени между 2010 и 2020 година.

Китайските учени искали да изяснят как за последните няколко хиляди години се е изменила работата на няколко хиляди гена, свързани с ръста на човека, предразположеността към анорексия, а също и на 870 други особености от работата на организма. За тази цел учените изследвали колко често в тези участъци от ДНК на съвременни и древни хора, живели на Земята преди 4200 – 14 000 години, се срещат различни мутации.

Тайните на ДНК: Наследство от предците, което не можем да променим

Въпреки че учените все още не могат да дадат ясен отговор на въпроса, кое най-много влияе върху характера на хората, независимо дали ст...

Оказало се, че естественият подбор продължава да действа за потискането на повечето от гените, свързани с 88% от особеностите в човешкия облик и работата на човешкия организъм. Почти всички тези промени увеличавали приспособеността на европейците към условията, в които са живели техните предци, а 6-7,5% от еволюционните изменения в работата на организма на мъжете и жените са били свързани с повишените шансове за продължаване на рода.

Как протича процесът по естествен отбор?

Някои от тези изменения изглеждат много необичайно за съвременния човек, отбелязват биолозите. По-конкретно мутациите, свързани с предразположеност към анорексия и болести на стомаха, увеличавали шансовете за оцеляване на техните носители. Също по-рано голямо потомство са оставяли носителите на генни вариации, свързани с шизофрения и синдром на дефицит на вниманието.

Учените предполагат, че много подобни мутации са помогнали на нашите предци да оцеляват в условията на постоянен недостиг на храна, чести контакти с патогени и други заплахи за живота, които днес се срещат рядко. Китайските изследователи се надяват, че бъдещи изследвания и разшифровка на генома на кроманьонци ще помогнат да се провери тази теория, отбелязва ТАСС.

Откриха древна човешка ДНК, непозната досега в световен мащаб

Археолози откриха останките на 7200-годишен скелет на жена ловец-събирач в Индонезия, който има „ясно изразена човешка линия&ldqu...

Юмручният бой е "изваял" човешкото лице в еволюцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени: САЩ са заплашени от земетресение от 9 по Рихтер и 30-метрово цунами

Ето как свиренето на музикален инструмент влияе на развитието на мозъка

Ново проучване: Слоновете в Африка се обръщат един към друг с имена, като хората

Епидемия от гняв по света: Полезна, но и опасна

Виждали ли сте някога вулкан да прави това? Удивително ВИДЕО от Гватемала

Лекарство на "Pfizer" срещу рак на белия дроб показва добри резултати

Тоалетна в Русия: Археологическа ценност. Не, имаме си такива на пазара (СНИМКА)

Находка: Откриха тайни помещения под пирамидите

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com