Жертвите на мълнии се разбират по костите

5067
Жертвите на мълнии се разбират по костите
Снимка: male96 / Pixabay

Оказва се, че при преминаване на мощен елекрически разряд в костите се образува характерна мрежа от пукнатини, по които може да се определи с точност, че причина за смъртта е била именно мълния, са установили учени. Резултатите от техните изследвания са публикувани в изданието Forensic Science International Synergy.

„Изяснихме как въздейства върху живи тъкани ток с десетки хиляди ампери. В резултат успяхме да определим уникална мрежа от микропукнатини и други увреждания, които възникват в костите, след като през тях премине разряд на мълния“, обяснява Хю Хант от Университета на Витватерсранд (ЮАР).

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал

Най-добрата превенция е да следим прогнозата за времето и ако се налага да отменим пътуването си, заради предстоящи гръмотевични бури. ...

По приблизителни оценки всяка година мълнии отнемат живота на няколко хиляди души по цял свят. Трудно е да се оцени с точност, тъй като значителен брой от подобни произшествия протичат без свидетели и далече от големи населени места. Освен това повечето от жертвите на мълнии живеят в развиващите се страни на Африка, където просто не ги отчитат.

Какво не знаем за мълниите

Хант и колегите му се заинтересували може ли да се отличат костите на жертва от удар на мълния от хора и животни, загинали при пожари или други природни катастрофи.

За отговор на този въпрос учените създали в лаборатория симулатор на удар от мълния, който можел да изработва кратковременни разряди със сила десет хиляди ампера. Този показател е значително по-нисък от реалните мълнии, но все пак позволил на изследователите да определят последствията.

Мълниите и как да се защитим от тях

Лятото често е сезон на гръмотевични бури. Затова е важно да се знаем как да се предпазим от мълнии. По време на гръмотевична буря не ...

Учените подготвили няколко среза от кости на човек и на различни животни и проследили как въздействат върху тях изкуствените мълнии. Те били изследвани с компютърен томограф и електронен микроскоп.

Оказало се, че след удар на мълния се образува уникална мрежа от микропукнатини и други увреждания в костната тъкан. Например в повечето от образците са открити радиални пукнатини, изхождащи от центъра на костните клетки, както и голямо количество празнини между тях.

Как да се спасим при гръмотевична буря

Аналогичен модел от увреждания е откриван от учените в костите на диви жирафи, загинали от удар на мълнии преди няколко години. Хант и колегите му смятат, че това потвърждава истинността на техните изводи и позволява да се използва подобна особеност на костите, за да се определи колко често хора и животни загиват от подобни случайни произшествия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com