Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и неговия екипаж от гибел

4891
Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и неговия екипаж от гибел
Снимка: Carl von Piloty / Public Domain

Понякога това наистина е щастлив ден и за Христофор Колумб такъв ден е настъпил на 29 февруари 1504 г. Освен че е бил високосен ден, тази особена дата е видяла и пълно лунно затъмнение, настъпило в нощното небе на Карибите, за което се твърди, че е позволило на известния мореплавател да подмами местните си домакини да се отнасят към него и екипажа му като към кралски особи.

ОЩЕ: Как Христофор Колумб е предсказал, че ще доведе до края на света

Според доклади, приписвани на сина на Колумб Фердинанд, коварният ход дошъл в момент, когато напрежението между моряците и местното население на Ямайка араваки било опасно високо. Заседнали на острова от средата на 1503 г. заради на нашествието на морски червеи, изяждащи парчета от корабите им, Колумб и хората му първоначално били добре приети от местните жители, но след повече от половин година снабдяване на гостите с храна търпението и гостоприемството на араваките започнали да се изчерпват.

Предполага се, че нещата се влошили, когато половината от екипажа се разбунтували, при което някои араваки били убити, а други – ограбени. Изправен пред перспективата за глад, се казва, че Колумб е измислил гениален план за спасение.

За негово щастие всички европейски моряци по онова време били оборудвани с алманах, съдържащ астрономически таблици за периода 1475 – 1506 г. Съставен от великия немски математик Йоханес Мюлер фон Кьонигсберг – известен също като Региомонтан – документът предоставял жизненоважна информация за движенията на слънцето, луната, планетите и звездите.

Бърз поглед към алманаха в края на февруари 1504 г. казал на Колумб, че се очаква лунно затъмнение. Приближавайки се до вожда на араваките, Колумб заявил, че неговият християнски бог се е разгневил от нежеланието на местните да нахранят гостите си, и ще заличи пълната луна в знак на своето недоволство.

Легендата разказва, че когато лунното затъмнение настъпило в точното време, посочено от Колумб, обхванатият от паника аравак помолил за прошка и обещал да успокои християнския бог, като нахрани моряците. Историята разказва, че от този момент нататък Колумб и неговият екипаж не искали нищо, докато продължавали да чакат спасителен кораб, който в крайна сметка пристигнал през юни 1504 г.

ОЩЕ: 10 неща, които не знаем за Христофор Колумб

В интерес на истината е трудно да се установи историческата достоверност на тази легенда, въпреки че знаем, че на тази дата над Ямайка се е случило пълно лунно затъмнение. Обикновено наричано „затъмнението на Колумб“, това прочуто астрономическо събитие е вдъхновило множество измислени епизоди, включително един инцидент в романа на Марк Твен от 1889 г. „Янки от Кънектикът в двора на крал Артур“, в който главният герой се измъква от съдбата да бъде изгорен на клада, предсказвайки слънчево затъмнение.

С пълно слънчево затъмнение, което ще се случи над Северна Америка на 8 април, този стар трик може да бъде полезен за всеки, който се окаже в смъртна опасност по това време, пише IFL Science.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com