Как изкуственият интелект може да вкуси и помирише напитки?

1351
Как изкуственият интелект може да вкуси и помирише напитки?
Снимка: Pixabay

Миналата седмица се появи новината, че се е родила първата в света енергийна напитка, разработена изцяло от изкуствен интелект в сътрудничество с водещ унгарски производител на енергийни напитки. Нещо повече, AI не просто излезе с нов продукт, но също така тества и опита три варианта на вкус, които предложи, като в крайна сметка избра окончателния вкус въз основа на тези тестове. След като прочете това, човек може да се запита как изкуственият интелект е способен да вкуси, как може да замени човешкото възприятие, вкус и мирис. И как прави прогнози?

Изкуственият интелект (AI) е в състояние да обработва невероятно количество информация, намерена в мрежата и въведена в нея със скорост, която е почти непонятна за хората. Превеждането на човешкото усещане за вкус в изкуствен алгоритъм обаче изглежда толкова нереалистична операция, че искахме да проучим по-подробно как протича подобен процес.

Изкуствен интелект създаде пищна двойничка на Шакира и побърка TikTok (ВИДЕО)

Животът на Шакира никога не е бил безинтересен, но напоследък новините около нея нямат край. Всички нейни фенове се интересуват къде е,...

Още: Лекар: Тези популярни напитки увреждат сърцето и мозъка

Оказва се, че няколко компании по света са специализирани в дигитализиране на вкусове и миризми. Тези компании използват специално разработено оборудване, като така наречените е-уста и е-нос. Една компания в Ню Йорк, например, събира и обработва първични проби в продължение на 10 години, дигитализира сензорни данни за едно десетилетие и обработва най-големия и най-разнообразен набор от сензорни данни за храни и напитки на пазара. Тази цифрова база данни непрекъснато се разширява и актуализира, което позволява точно проследяване на промените и тенденциите във възприятията и предпочитанията. Именно там AI идва, като може надеждно да предвиди как различните потребители ще реагират на нов продукт от въведените цифрови данни - без да ги опитват на живо.

Очевидно е, че AI има огромен потенциал в областта на разработването на продукти, разчупвайки невъобразими досега граници и предоставяйки нови възможности на хранително-вкусовата промишленост. Способността на изкуствения интелект да сортира и анализира огромното количество налични данни в мрежата за няколко минути или секунди може да съкрати цикъла на разработка на продукта от 1-2 години (или в най-добрия случай половин година) до само 1 месец. В момента има повече от 100 изкуствени интелекта в света - всички те са отлични в различни области - и именно тяхната комбинирана работа гарантира високо ниво на иновация.

Още: 5 ефективни заместители на енергийните напитки

Робот се качи на сцената като диригент на оркестър в Сеул

Робот-андроид, EveR 6, зае диригентския подиум в Сеул в петък вечерта, за да ръководи изпълнение на националния оркестър на Южна Корея,...

Затова е препоръчително да следите кулинарната революция, която обещава да бъде пълна с изненади, които AI може да въведе в хранително-вкусовата промишленост в близко бъдеще. Кой знае какви нови и вълнуващи разработки ни очакват в светлината на новите разработки? По-вкусни безалкохолни напитки, печива, най-добрата рибена чорба или по-вкусни колбаси? Възможностите, предлагани от AI са безкрайни и ние едва започваме да откриваме какво може да постигне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно