Лекар: Тези популярни напитки увреждат сърцето и мозъка

6840
Лекар: Тези популярни напитки увреждат сърцето и мозъка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Според доклад на Европейския орган за безопасност на храните енергийните напитки се употребяват от все по-млади хора. Поне веднъж годишно 12 % от децата на възраст между 3 и 10 години посягат към енергийните напитки. В по-голямата възрастова група цели 16% от децата заявяват, че консумират енергийни напитки до пет пъти седмично. 

Проблемът се разраства, а енергийните напитки оказват негативно влияние върху сърдечносъдовата и нервната система, особено при младите хора. Какви дози енергийни напитки са безопасни? Възможно ли е да се умре от прекомерна консумация?

Предлагани от много години, сега те са хит

Енергийните напитки се предлагат на пазара от края на 90-те години. През последните няколко години се забелязва тенденция за увеличаване на асортимента в световен мащаб, тъй като те са изключително популярни, особено сред младите хора. Новите продукти, с разнообразен състав, се предлагат в почти всеки магазин за хранителни стоки и се продават без възрастови ограничения. 

Струва си да се отбележи, че в САЩ енергийните напитки могат да се купуват след навършване на 21 години, точно както и алкохолът. В Германия и Обединеното кралство има възрастова граница от 16 години, а Дания и Норвегия са забранили изцяло продажбата им.

5 натурални енергийни напитки, които ще ви ободрят без да навредят на здравето ви

Състав, който уврежда сърцето и мозъка

Енергийните напитки съдържат предимно кофеин и захар. Една половинлитрова кутийка енергийна напитка съдържа около 180 mg кофеин и цели 55 грама захар, което се равнява на 14 чаени лъжички. Освен това енергийните напитки съдържат таурин, L-карнитин, гуарана и билки. 

Препоръчителният дневен прием на кофеин за възрастни е 400 mg, но за деца максималният прием на кофеин е 2,5 mg на килограм телесно тегло. Това означава, че за млади хора със средно тегло 35-40 кг разрешената дневна доза е 100 mg кофеин, което е много по-малко, отколкото се съдържа в една кутия енергийна напитка. 

Прекаленото количество кофеин и захар влияят неблагоприятно на сърдечносъдовата система, като по този начин се повишава кръвното налягане и се ускорява сърдечния ритъм. Високото съдържание на захар увеличава вероятността от диабет при младите хора. Симптомите на предозиране с енергийни напитки са: сърцебиене, раздразнителност, прекомерно изпотяване, замайване, стомашни проблеми.

Редовната консумация на енергийни напитки води до безсъние, повишено нервно напрежение, халюцинации и дори конвулсии. При младите хора е наблюдавано, че прекомерната консумация на енергийни напитки води до нарушения в настроението и дори до депресия.

5 ефективни заместители на енергийните напитки

Смъртни случаи вследствие на консумация на енергийни напитки

Само в Съединените щати са регистрирани повече от дузина смъртни случая, които са пряк резултат от консумацията на енергийни напитки. В световен мащаб до момента са потвърдени общо 34 смъртни случая. 
Анаис Фурние е била на 14 години, когато е консумирала две кутии енергийна напитка в рамките на 24 часа. Получила е инфаркт на миокарда, след което е починала на шестия ден в болницата. 
Друга трагедия се случва в Мексико, където шестгодишният Франсиско Сервантес консумира напитка от чаша в дома на баба си, за да утоли бързо жаждата си. 

Оказало се, че чашата съдържала енергийна напитка и след изпиването ѝ момчето започнало да се оплаква от болки в стомаха и световъртеж. Въпреки незабавната медицинска намеса, момчето било диагностицирано с тежко отравяне, което довело до оток на мозъка. Франсиско бил в кома в продължение на няколко дни, след което родителите му решили да го изключат от апаратурата, след като лекарите обявили мозъчната смърт на момчето. 

Енергийните напитки са обозначени със символ, който указва, че не трябва да се консумират от деца. Те не трябва да се употребяват и от хора с високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, бременни жени или кърмачки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com