Как мидите създават перли

44666
Как мидите създават перли

Процесът на образуване на перли в раковината на мидата е бил известен на учените в общи линии. Сега са се появили нови подробности з оказва се, че перлата цяла година се върти, пише National Geographic.

Изследването е провеждано от група специалисти от Франция, Френска Полинезия и Катар; резултатите са публикувани в сп. Royal Society Open Science.

5 невероятни открития, които науката не може да обясни

Много от реалната история на човечеството е загубена заради превеждането на различни документи или липсата на такива. Позволили сме го,...

Перлата се образува в раковината след попадане на страничен предмет в нея – такъв като песъчинка. Вътрешната обвивка на раковината е много нежна, затова за защита мекотелото започва да изработва вещество, с което обвива дразнителя с така наречената перлена мрежа. Песъчинката на слоеве се покрива със седеф и до момента на формирането на перлата, представляваща интерес за хората, изминава около година.

Не е задължително перлите да са идеално кръгли – повърхността им невинаги е гладка. Това навело учените на мисълта за движението им в раковината в процеса на развитие, но това е доказано чак сега.

За експеримента била създадена специална инсталация – стъклен купол с морска вода и водорасли за хранене на мидите. След това у 15 „участници“ – Pinctada margaritifera — били въведени магнитни частици с диаметър 6,6 милиметра. След началото на процеса по формиране на перлите мекотелите били поставени в купола, оборудван с 25 магнитни датчика.

България и Франция с обща цел в науката

„Обществото се развива благодарение на научния процес, а целта, която преследва Българската акaдемия на науките е бързо възстанов...

Експериментът показал, че приблизително 40 дни след попадане на дразнителя в раковината той започва да се върти и това не спира до самия край. Въртенето протича различно – при едни мекотели частиците се движат по стабилна траектория, докато при други това става хаотично. Различна била и скоростта.

Благодарение на всички тези различия всяка перла е уникална.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно