Как щеше да изглежда планетата, ако не се бяха появили хората?

7258
Как щеше да изглежда планетата, ако не се бяха появили хората?
Снимка: Pixabay

Отпечатъкът на човека по цялата природа може да се види днес много ярко – от извисяващите се небостъргачи, които определят нашите съвременни мегаполиси, до пирамидите и други древни паметници от нашето минало. Плод на човешката дейност са и обширните земеделски земи, и пътищата, прорязали почти цялата планета. Но как би изглеждал светът, ако хората никога не бяха съществували? Този въпрос е разгледан в публикация на списание Live Science.

Някои учени рисуват картина на девствена пустиня и изобилие от видове, от известни до не толкова познати. „Мисля, че това би било място с изобилие от различни видове животни с големи размери и разпръснати на всички континенти с изключение на Антарктида“, казва Тревър Уърти, палеонтолог и доцент в университета Флиндърс в Австралия, пред изданието.

По времето на динозаврите на Антарктида са бушували пожари

Преди 75 милиона години, по времето, когато динозаврите все още са бродили по Земята, в Антарктида са бушували бурни пожари, показва но...

Свят без съвременни хора може също да означава, че нашите изчезнали човешки роднини, като неандерталците, все още ще обитават планетата. И те, несъмнено, също биха променили пейзажа.

Хората са оформили света за сметка на нарушаването и унищожаването на местообитанията на много видове - от додо (Raphus cucullatus) до тасманийския вълк (Thylacinus cynocephalus), който докарахме до изчезване чрез лова и прогонването му от териториите му.

Степента на изчезване на земни видове днес е повече от 100 пъти по-висока от тази, която би била без хората. И това е най-консервативната оценка, която надхвърля дори последствията от астероида, ударил Земята през Креда-Палеоген (K-Pg), - събитие от преди 66 милиона години, довело до унищожение на 80% от животинските видове, включително динозаврите. С други думи, хората унищожават тази планета по-бързо от сблъсък с астероид.

Земята би била много по-диво място без нас, смятат учените. Ако ни нямаше, някои видове щяха още да са тук, като например моа – гигантски нелетящи видове птици, достигащи рекорден ръст от 3,6 метра. Те са еволюирали в Нова Зеландия в продължение на милиони години. В рамките на 200 години след пристигането на хората в земите им - преди 750 години, - всичките девет вида моа са изчезнали, заедно с най-малко 25 други вида гръбначни животни, включително гигантските орли на Хааст (Hieraaetus moorei), които са се хранели с моа.

Учени: Измирането на динозаврите е започнало милиони години преди метеорита

Динозаврите може да са започнали да измират милиони години преди метеоритния удар, често свързван с тяхното изчезване. Това показва изс...

Гигантските моа и орлите на Хааст са скорошни примери за големи животни, чието изчезване е окончателно свързано с човешката дейност, като нерегламентиран лов и пренасяне на инвазивни видове в нови местообитания.

Сьорен Фаурби, старши преподавател по зоология в университета в Гьотеборг в Швеция, вярва, че хората са изиграли ключова роля в изчезването на много големи бозайници, които са били на Земята в продължение на хиляди години. Фаурби ръководи проучване от 2015 г., публикувано в списание Diversity and Distributions, според което без хора Земята до голяма степен щеше да прилича на съвременния Серенгети - африканска екосистема, гъмжаща от живот.

Крис Стрингер, професор и ръководител на научни изследвания в областта на човешкия произход в Природонаучния музей в Лондон, смята, че конкуренцията за ресурси е фактор за изчезването на неандерталците. „Ако не бяхме дошли в Европа преди 45 000 или 50 000 години, мисля, че те вероятно все още щяха да са тук“, коментира той пред Live Science.

Според Стрингер неандерталците са водили сложен живот в Европа, подобно на съвременните хора, но са имали трудности да се справят с промените в климата и са били сравнително малко на брой, с ниско генетично разнообразие. Това е лоша новина за всеки вид, тъй като е знак за кръвосмешение и заболявания. Неандерталците вероятно „вече са били в беда, когато съвременните хора са достигнали до териториите им, мисля, че това може да ги е довело до ръба“, посочва Стрингер.

Динозаврите са обитавали Аляска, може да са били топлокръвни

Вкаменелости на бебета динозаври са открити в най-северните части на Аляска, което дава сериозни доказателства, че праисторическите същ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно