Какви са симптомите на депресията?

6875
Какви са симптомите на депресията?
Снимка: iStock/Guliver

Смята се, че 300 000 000 души по света страдат от депресия и че всеки пети ще претърпи тежък епизод в даден момент от живота си. Как да го открием и лекуваме, когато причините за него остават загадка за науката? Като "тухли в гърдите" или „пукнатина в сърцето". Ето как депресията се определя от автори, страдащи от нея и, които въз основа на своя опит, са се опитали да се справят с това заболяване не само от гледна точка на статистически и научни данни, но и от пътуванията си през най-дълбоките бездни на болката и човешкото съзнание.

Технически, депресията е разстройство на настроението с различни симптоми, което е свързано с спад в нивата на някои химични вещества, особено серотонин, въпреки че причината му не е установена със сигурност. Няма тест, чрез който човек да може да открие осезаемо кои нива на серотонин са в „здравия“ човек и кои са тези на депресиран човек, нито какви странни механизми се активират в съзнанието му, така че той да се поддаде на безпокойството. „Диагнозата на депресията винаги се поставя клинично“, обяснява психиатърът от Харвардския университет и член на експертната група на Световната здравна организация (СЗО) за психично здраве Карлос Климент, пише БГНЕС. Този колумбийски лекар лекува случаи на депресия в продължение на десетилетия и основава диагнозата си на наличието на различни признаци и симптоми, които съставят депресивната картина.

Как да се спасим от депресия по време на пандемия - конкретни стъпки

Водещи британски експерти по психично здраве твърдят, че негативизмът и депресиите, породени от пандемията, могат да бъдат избегнати по...

Те включват „тъга, обезсърчение, бавни движения, меланхолия, чувство на безполезност, преувеличен песимизъм, безнадеждност, загуба на интерес и удоволствие от нещата, нерешителност“, споделя той за Анадолската агенция. „Когато депресията е много тежка има абсурдно възприемане на реалността, често апокалиптично. Има тревожност, мъка, нерви. Всъщност тревожността и депресията винаги вървят ръка за ръка. Те са като сестри близнаци ”. „Друг симптоматичен елемент на депресията е страхът: страх от всичко, абсурден страх, който може да достигне преувеличени нива. Но има и други прояви като раздразнителност или физически симптоми от всякакъв вид: загуба на тегло например или различни симптоми, които водят до посещение на много специалисти “, добавя Климент. „Друга характеристика е безсънието и по-рядко хиперсомнията (прекалено много сън). И всичко това е придружено от намаляване на качеството на работа или учене. Към това се добавят и натрапчиви идеи от всякакъв вид. Натрапчиви идеи, които са свързани с ежедневните неща, но които са свързани и със смъртта Най-трагичното следствие от депресията е самоубийството. Хората с депресия са по-склонни да имат мисли за самоубийство или дори действия, свързани с това".

В този смисъл, науката изглежда не успява да изрази или разбере интензивността и обхвата на чувствата, които човек изпитва, когато граничи с бездната на смъртта и може да изпитва постоянно. И когато материалните инструменти са изчерпани, не остава нищо друго освен да се прибегне до метафора. Андрю Соломон, автор на „Демонът на депресията“, книга, превърнала се в еталон по тази тема, се опитва да обясни тази болест чрез метафората на бръшляна. За него човекът е като дърво, примерно дъб, а бръшляна символизира депресията. Расте бавно, но ако не бъде изкоренен навреме, с годините може да се вплете към дървото до степен да го задуши, да се слее с него. „Депресията ми ме беше обзела по същия начин, по който бръшляна беше нахлул в дъба“, разказва той; това беше някакво ужасно същество, по-живо от мен, което ме беше обгърнало и погълнало. Нещо, което беше поело собствен живот и което ден след ден ме задушаваше и лишаваше от живота ми. В най-лошия етап от този процес преминах през състояния на ума, които знаех, че не са мои; те принадлежаха към вдлъбнатината, точно както листата на най-високите клони на дъба принадлежаха на бръшляна”.

Депресията е свързана с мистерията на съществуването, почти с душата, така че не може да бъде разбрана единствено в биохимичен план. „В много случаи причината е химически дисбаланс, който няма ясна причина. Мозъчната структура, генетичното предразположение и факторите на околната среда могат да доведат до това. С две думи: може да се случи на всеки и всъщност не знаем защо “, обяснява Хуан Карлос Ринкон, автор на книгата„ Депресията (не) съществува“. Въпреки че много от пациентите имат анамнеза за член на семейството, който е страдал от депресия, има и хора, при които не е открит тип генетична връзка. И което е още по-странно: депресията не е непременно предизвикана от трагично събитие. Може дори да възникне, когато някой прекарва най-добре в живота си. „Очевидно депресията съществува откакто човекът е придобил способността да се самоосъзнава“, обяснява Соломон, но „не знаем от какво се състои и как. или си проправи път през еволюционния процес."

Според (СЗО) се смята, че депресията засяга повече от 300 000 000 души по света. Това е шест пъти повече от населението на Колумбия или почти цялото население на САЩ. Нито е специфичен феномен на развитите страни. „Ако понякога изглежда като частна и изключителна болест за средната класа на съвременния Запад, това е така, защото в тази общност ние бързо придобиваме нова изтънченост, която ни позволява да я разпознаем, да я назовем, да я лекуваме и да я приемем, а не защото имаме специални права да страдаме от нея“, уточнява Соломон. Всъщност, депресията не зачита възрастта, пола или социалната класа. Има детски депресии, петгодишни, които трябва да бъдат лекувани от депресия.

Не е изненадващо, че това е водещата причина за увреждане в света. Според Карлос Климент, „в проучване, проведено от Харвардския университет, е изчислено, че всяка година се инвалидизират хора с депресия, добавяйки броя на дните, седмиците и годините на увреждане към смразяващата сума от петдесет милиона загубени годишно. Това, за да ви кажа, че сме изправени пред проблем с огромни пропорции на човешкото страдание”. В книгата си Соломон уверява, че „депресията представлява повече загубени животи, отколкото война, рак и СПИН взети заедно. Други заболявания, от алкохолизъм до сърдечни проблеми, в много случаи са продукт на депресия, но те я маскират. Ако тези данни бъдат взети предвид, депресията може да се счита за най-смъртоносната болест, за която знаем”.

6 начина да преборите депресията покрай Covid-19

Настоящата ситуация не само в страната, но и по целия свят е огромно предизвикателство за психиката на хората. Постоянно биваме заливан...

Въпреки мащаба си, тази тема остава табу. „Нашето общество не е много толерантно към унинието“, добавя авторът. Защо един млад мъж се оплаква, вместо да произвежда? „Винаги е имало обща съпротива не само на депресия, но и на всички психични разстройства. Защо? Защото дълбоко в себе си има страх, който винаги го преследва, което е страхът от лудост ”, обяснява Климент. Към отричането се добавя дезинформация. Многобройните прояви, които може да има това заболяване, не са известни. Дори този психиатър уверява, че „е много лесно човек да бъде депресиран и да не осъзнава това. И е много лесно човек да спи до човек, който е депресиран и също не го осъзнава. „Имам случаи, които са изненадващи, защото са депресирани от години и никой не е забелязал. Те са отишли на лекар -специалист, от един специалист на друг. Всеки специалист изписва хапчето си и се оказва, че този човек е бил дълбоко депресиран и никой от лекарите не го е идентифицирал ”, казва Климент.

Онези около депресирания може да сгрешат от невежество, от нетърпение. Те искат любимият им човек да се върне към живот, скоро, каквото и да било. Те не разбират защо си толкова тъжен, ако имаш всичко. Те не разбират защо той не се фокусира върху положителното, защо не променя отношението си - ако всичко в живота е въпрос на отношение, нали? Но прибягването до този тип фрази е грешка. Депресираният човек не е такъв, защото му харесва. Той просто страда от болест, като някой, който е със счупен крак и никой не се съмнява, че го боли или че е в гипс“, казва Хуан Карлос Ринкон. Всъщност, тези пояснения са го мотивирали този да напише книгата си. „Исках да обясня защо всички тези фрази, всички тези така наречени насърчителни думи всъщност са ками, а не спасителен пояс за някой, който може би е бил в океана от години, борейки се сам срещу бурята“.

Ринкон обяснява, че „тъгата на депресията по същество е непреодолима реалност. Не можете да се движите. Не можете да разберете какво се случва. Бездната ви призовава и отчаянието ви контролира, а мислите ви са пълни с насилие над себе си, над света и срещу перспективата да останете живи”. И добавя нов фактор: „Една от първите трагедии на депресията е провалът в комуникацията: отнема вашите думи и способността да обяснявате на хората какво чувствате, а също и да го обяснявате сами“. Човекът е напълно изолиран: не може да поиска помощ и не може да изслуша съвети. „Предполагах, казва Соломон, че когато човек се почувства по-зле, плачът започва да тече, но най-голямата болка е онази суха и остра болка, която се появява след поглъщането на всички сълзи, болката, която затваря всички пространства, които позволяват достъп до света и обратно. Ето как се представя тежката депресия." В някои случаи, пише Ринкон, „депресията се проявява като неспособност да се чувства. Не се чувствате тъжни, но и щастливи не сте. Това е празнота, която често се приравнява на това, че е „мъртва вътре“, все едно черупката няма нищо в себе си вътре". "Така дните, седмиците, месеците, годините и дори целият живот минават, без да дават име на отчаянието, без да знаят, че съществува възможност не само за диагноза, но и за лечение, за да се изправим срещу нещата."

За да излезете от тунела на мрака и мъката, трябва да попитате и да знаете как да получите помощ. Ходенето на терапия не е признак на слабост. Искането и получаването на помощ е най-силният акт на смелост, който можем да предприемем в лицето на депресията “, казва Ринкон. Идеалното е да се обърнете към някакъв вид психологическа подкрепа, която помага на пациента да види себе си по различен начин и да управлява своите емоции и мисли по по-конструктивен начин. Но в най-тежките случаи най-често се прибягва до медикаментозно лечение. В момента най-използваните лекарства са инхибиторите на обратното захващане на серотонина, които предотвратяват реабсорбцията на този невротрансмитер по такъв начин, че той остава на разположение на мозъка на човека и подобрява настроението му.

Лечението с антидепресанти, с психотропни лекарства наистина е, мисля, най-широко използваният метод в световен мащаб и има много хора, които свидетелстват за добрите резултати от тези лечения“, казва Климент. Разбира се, това са лекарства, които трябва да се предписват само от специалист и които не могат да се използват безразборно, тъй като генерират различни странични ефекти. Факт, който им е създал много недоброжелатели. Но психиатърът Карлос Климент защитава използването им. „Начинът, по който го виждам, е спасителна мярка. Предписването на антидепресант на пациент с умерена или тежка депресия е действието, което трябва да се предприеме и който не го направи, вероятно извършва професионални злоупотреби и рискува пациента, а не само ужасното страдание от депресия, защото който не я е имал, не знае колко е ужасна. Тоест, човекът навлиза в дълбините на ада и е убеден, че само смъртта е решението на проблемите му и за три или четири седмици антидепресантно лечение много от тези симптоми изчезват. Човекът казва: Не мога да повярвам, че с това малко хапче всички тези симптоми са изчезнали”.

Ето как да си помогнем сами при пристъпи на паник атаки и депресия

С колкото и любими хора да сме заобиколени, всеки човек има свой собствен вътрешен свят, свое лично пространство, в което се усеща комф...

„Но това е така“, добавя Климент. Хората, които се подлагат на лечение и имат достатъчно късмет, че са били диагностицирани добре и са понасяли добре лекарството, са част от онази щастлива група хора, които са намерили решение на много сериозен проблем ”. „Това не означава - уточнява той - че сме открили причината, нито че сме стигнали до корена на въпроса и след това сме успели да изкореним проблема, който е имал пациентът. Не, това означава, че ние прилагаме правилно лечението и успяваме да го поддържаме за необходимото време”. Той обаче предупреждава, че „хапчето не прави чудото само“. „Лечението трябва да бъде придружено от някакъв вид психотерапия, подкрепа, изясняване, информация за семейството. И много пъти това е човешката намеса, повече от самата фармакологична намеса, която наистина кара човека да се подобри”. В този смисъл, вместо обичайните фрази, Хуан Карлос Ринкон предлага да има „слушане, изпълнено с емпатия“. И Соломон продължава в този смисъл: „Възстановяването на идентичността не се постига с нито едно от наличните в момента лекарства. Възстановяването на идентичността по време и след депресия изисква любов, разбиране, работа и най-вече, метеорологично време".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com