Какво наистина търсят хората в една връзка?

1439
Какво наистина търсят хората в една връзка?
Снимка: Istock

Създавайки добър профил в приложение за онлайн запознанства, средностатистическият търсещ любов човек вероятно ще го изпълни с всички привлекателни качества и интереси, които го правят специален. Той лети с парапланер и се занимава с гореща йога през уикендите, наслаждава се на ризлинг на плажа или слуша музика, той е Везни с изгряващ Скорпион и обича своето куче или игуана… И така нататък…

ОЩЕ: Колко време, прекарано насаме със себе си, води до усещане за самота

Има обаче едно нещо, което обикновено се пренебрегва. Според изследване на доц. Джулиана Шрьодер от Калифорнийския университет в Бъркли, публикувано в Journal of Experimental Social Psychology, този детайл може да е най-важният.

Това е желанието да познаваш и разбираш другия човек, своя партньор.

„Хората искат да бъдат разбрани, затова търсят партньори, които да ги разбират и подкрепят. Но тъй като другите хора също искат да ги познават, те в крайна сметка пишат тези не особено привлекателни профили. Това явление се среща не само в романтичните отношения, но и във всички видове междуличностни взаимодействия“, казва изследователката.

В поредица от експерименти хората били по-удовлетворени, когато чувствали, че ги познават и разбират, отколкото когато чувствали, че познават и разбират другия човек.

„Разбира се, хората казват, че искат да опознаят партньора си и да го подкрепят. Но всъщност не това ги прави щастливи във връзката. Хората са по-щастливи в отношения, в които се чувстват подкрепени, а това изисква да бъдат познавани добре“, казва Шрьодер.

Първоначално изследователите помолили участниците в проучването да оценят колко добре според тях познават член на семейството, партньор или приятел в сравнение с това колко добре познават себе си, а след това да оценят удовлетворението си от отношенията.

Интересното е, че хората обикновено смятат, че разбират другия човек по-добре, отколкото разбират себе си. Този ефект се нарича „илюзия за асиметрично разбиране“.

„Хората смятат, че са уникални и специални и имат много сложности, затова другите просто не ги разбират наистина, а самите те разбират другите много добре“, казва Шрьодер.

След това авторите изследвали профилите на хората в популярни приложения за запознанства. Повече от 50% искали да бъдат разбрани, а само около 20% изразявали желание да опознаят потенциалния си партньор. След това повече от 250 души били помолени да оценят профили въз основа на това колко привлекателни изглеждат и колко е вероятно техните притежатели да им пишат.

ОЩЕ: Психолозите разбраха как хората си избират партньори

„Най-успешните профили казват: „Наистина ме е грижа за теб и искам да те опозная, да бъда до теб, да те изслушвам и да ти бъда отличен партньор“, обяснява авторката на изследването.

Но имало и едно изключение: родителските отношения. В този случай хората са по-щастливи не когато детето им ги разбира добре, а когато самите те познават и разбират добре детето си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно