Какво причини мистериозното увеличение на метан в атмосферата през 2020 година?

3898
Какво причини мистериозното увеличение на метан в атмосферата през 2020 година?
Снимка: iStock

Учените най-накрая намериха обяснение за мистериозното увеличение на метан в атмосферата през 2020 г., предаде АФП, цитирана от БТА.

Причините за това са по-влажните и по-топли условия в някои региони, но също така, по ирония на съдбата, и намаляването на емисиите на замърсяващ газ, става ясно от ново проучване. Изследователите бяха изненадани от рязкото увеличение на концентрацията на метан в атмосферата през 2020 г., въпреки въведените ограничения заради пандемията от КОВИД-19.

НАСА съобщи за огромно изтичане на метан от Туркменистан (ВИДЕО)

Голямо изтичане на метан е регистрирано източно от пристанищния град Хазар в Туркменистан, съобщи американската космическа агенция НАСА...

Забавянето на икономическата активност всъщност доведе до спад в отделяния от индустрията метан. В изследване, публикувано в списание "Нейчър" и ръководено от професор Шушъ Пън от Пекинския университет, международен екип от учени откри ключа към енигмата. Първият фактор са по-ниските нива през 2020 г. на хидроксилни радикали - основният отговорник за намаляването на метана в атмосферата.

Хидроксилните радикали, които са в изключително малки количества и с продължителност на живота по-малко от секунда, "веднага щом видят нещо, го изяждат и изчезват", обяснява френският изследовател Филип Сие, който ръководи проучването в рамките на Лабораторията за климат и науки за околната среда. Но тези почистващи суперсили са свързани с емисиите на азотни оксиди (NOx)- замърсители, отделяни основно от транспортните средства. По време на пандемията количествата им намаляха. Следователно учените стигат до един парадокс: когато замърсяването намалява, метанът се увеличава.

Вторият фактор е свързан с увеличаването на естествените емисии на метан от влажните зони. Микроорганизмите в блатата или торфищата произвеждат този газ. Тези райони са "много чувствителни към климата", посочва изследователката Мариел Соноа. "Микроорганизмите произвеждат повече метан в по-топъл и влажен климат". През 2020 г. по-влажните и по-топли условия в северните високи географски ширини и в тропиците в северното полукълбо са причина за по-високото ниво на метан, е мнението на специалистите.

Проучването също така посочва парадоксалния ефект от намаляването на замърсяването. "Когато спаднат емисиите на азотните оксиди с около 20 процента, може да се увеличи метанът два пъти по-бързо и това ни изненада много", допълва Филип Сие. Метанът е обект на особено внимание в борбата срещу климатичните промени, тъй като дори и ако има продължителност на живота в атмосферата много по-кратка (около десет години) от въглеродния диоксид, неговата затопляща сила е много по-висока: 28 пъти повече за 100 години. Той е отговорен за около една трета от глобалното затопляне след индустриалната революция. Неговите емисии са предимно (60 процента) свързани с човешката дейност, като промишленост с изкопаеми горива, селско стопанство, добитък, отпадъци. Останалото идва от влажните зони, отбелязва АФП.

Петролно находище подпали океана, а сега бълва тонове метан (ВИДЕО)

Огромното петролно находище Ку-Малоб-Заап в Мексиканския залив се е прочуло в целия свят. Може да не помните името на платформата, но с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно