Китайски фантастичен блокбастър застрашава господството на владетеля Холивуд

8058
Китайски фантастичен блокбастър застрашава господството на владетеля Холивуд
Снимка: Getty Images / Guliver

Първият китайски космически блокбастър е на път да се превърне във филма с най-високи приходи в страната досега и се явява като доказателство, че високобюджетните извънамерикански филми вече могат да се конкурират с Холивуд в полето на откровеното зрелище, предаде AFP.

"The Wandering Earth" е заработил повече от 3,9 милиарда юана (576 милиона долара) във вътрешния боксофис на страната, като с това е на път да засенчи 5,7 милиарда юана, спечелени през 2017 г. от сегашния шампион, "Wolf Warrior 2".

Базиран на романа на китайския писател на научна фантастика Лю Циксин, филмът разказва историята - през очите на китайските герои - на проект за преместване на Земята от умиращо слънце с помощта на гигантски двигатели.

Филмът е направен с бюджет от 50 милиона долара и се основава на гордостта на разрастващата се космическа програма на Китай. Освен това той е и демонстрация на напреднала технология за специални ефекти.

Режисьорът Гуо Фан споделя, че три четвърти от повече от 2 000-те специални ефекти са създадени от китайски екип.

33 неща, които научихме от холивудските филми

Представяме ви 33 неща, които присъстват в повечето холивудски продукции. Съгласни ли сте със списъка? 1. Всички телефонни номера в СА...

Филмовият критик Ван Хейлин каза в скорошен коментар, че "The Wandering Earth" е свидетелство, че "историческият момент за съперничество на Холивуд е настъпил“.

"The Wandering Earth" е спечелил също 3,8 милиона долара в Северна Америка в 11-те дни от неговото пускане на пазара, което е най-големият приход за китайски филм за близо пет години.

Тъй като китайският президент Си Цзинпин упражнява строг контрол върху изкуствата и забавленията и изисква патриотични теми, всеки китайски филм, изобразяващ бъдещ свят, е длъжен да го вкара в политически очертания.

Но филмът до голяма степен игнорира политиката, неспоменавайки управляващата комунистическа партия в Китай.

Китайските герои фигурират по забележителен начин в действието, но цялостното послание на филма е в насърчаване на международното сътрудничество.

Великобритания посочи най-доброто в киното за 2019 година (ВИДЕО)

"Рома" на мексиканският режисьор Алфонсо Куарон беше обявен за най-добър филм на наградите на БАФТА. Куарон получи отличие за най-добра...

В ключова сцена китайски астронавт, изигран от актьора и специалиста по бойни изкуства У Джин - звездата на франчайза "Wolf Warrior", работи в тясно сътрудничество с руски колега в опит да спаси света.

Съвместно продуциран от държавното дружество China Film Group Co. и пекинската Jingxi Culture and Tourism Co., "The Wandering Earth" също показва сцени - рядко срещани за китайски филм - на унищожен Пекин и срутващи се забележителности в Шанхай като апокалипсис.

Лю, носител на наградата „Хуго“, заяви в интервю за държавната телевизия, че в Китай липсва добра оригинална научна фантастика, но мощното "чувство за бъдеще" в бързо модернизиращата се страна е нещо добро за жанра.

Режисьорът Фан призна, че пред китайските филми за научна фантастика все още има дълъг път, за да се изравнят с високите стандарти на Холивуд, но той е обнадежден.

"Научната фантастика е барометър на една нация.... Ако тази нация иска да прегърне света и да мечтае за бъдещето, тогава пътуването на китайската научна фантастика ще бъде океан от звезди и (има) светло бъдеще" каза той за държавната телевизия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com