Климатичните промени застрашават сериозно човечеството

11303
Климатичните промени застрашават сериозно човечеството
Снимка: Getty Images/Guliver

Климатичните промени, свързани с глобалното затопляне действително представляват сериозна опасност за сигурността на човечеството.

Това предупреждават учени в доклад, който бе представен пред ООН на 23-тата конференция за климата. Докладът е изготвен от две международни научни мрежи - , Future Earth и Earth League.

Откриха връзка между хъркането и слабоумието

Хората, които страдат от сънна апнея имат повишен риск да развият болестта на Алцхаймер, пише The Daily Mail. Според резултатите от изс...

Те предупреждават, че топенето на полярните шапки и инверсията на океанските течения са явления, които са очаквани заради повишаването на средната температура.

„Не трябва да мислим, че климатичните промени ще стават постепенно. В миналото е имало големи и резки промени в климата, които са настъпвали рязко след дълги периоди на постепенни промени, обясняват учените.

През последните две години се натрупаха доказателства, показващи, че ние се движим към повратни точки, така че няма място за успокоение: промяната на климата е налице и това е опасно, подчертава президентът на l'Earth League Йохан Рокстрьом, предаде БГНЕС.

Международната общност си определи в края на 2015 г. в Париж за цел глобалното затопляне да се задържи под 2 градуса спрямо прединдустриалната ера. На този етап обаче човешката дейност води по-скоро до затопляне от повече от 3 градуса.

Откриха звезда, която отказва да умре

Международен екип от учени направи необичайно откритие – звезда, която отказва да спре да свети. Обикновено суперновите – ...

Според учените ако температурата се увеличи с 1-2 градуса по Целзий, праговете на рязка промяна могат да бъдат прекрачени и да се стигне до загуба на леда през лятото в Арктика, топене на части от полярната шапка в Гренландия и в западната част на Антарктика, изчезване на голяма част от планинските ледници и кораловите рифове. При повишаване на средната температура с 3-5 градуса по Целзий може да се стигне до изчезване на тропическите гори в Амазония и превръщането й частично в савана, промяна на дълбоките морски течения.

„Някои факти за климатичните промени се губят в шума на дискусиите дори и по време на такова събитие, каквото е срещата на върха за климата на ООН“, отбелязва директорът на Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам. „Важно е да си припомним причината, поради която десетки хиляди хора се събраха в Бон, а именно, че климатичните промени са безпрецедентен риск за човечеството“. Това предупреждение идва в деня, когато се публикуват данни, показващи, че след три години на стабилност има ръст на емисиите на въглероден двуокис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com