Кои са най-странните имена за миналата година по света?

10961
Кои са най-странните имена за миналата година по света?
Снимка: iStock

Пандемика, Ковид, Салата, Репичка, iPhone 13 – тези са сред най-нелепите имена, които хората по света избраха за децата си през 2021 г. Много от тях обричат на присмех за цял живот, но в основата стоят добри намерения – родителите да помогнат на потомците си да се открояват, пише 24 часа.

Научно е доказано, че името създава идентичност и донякъде може да диктува успеха в живота и професията, да помогне за кариерата. Някои дори вярват, че то определя съдбата. “Кръщаването на бебето е емоционален процес, повлиян от лични амбиции и мечти, от културните традиции и от модата. През вековете различни тенденции са определяли решението как да кръстиш детето си”, казва американският експерт по имената Лора Уатънбърг.

Как се именуват ураганите – интересно

Лора. Дориан. Харви. Санди. Всеки път, когато заплашителна буря влезе в заглавията, вероятно се чудите как наричат ​​ураганите? Как се...

Тя е създател на търсачката Baby Name Finder за анализ на имена и помощ при избора им. В средните векове са доминирали имената на светци и предци от рода - тенденция, запазена до днес, но в по-скромен мащаб. Пуританството набляга на моралните качества като Вяра (Faith) и Милост (Mercy), припомня Би Би Си. Индустриалната революция и разцветът на литературата вдъхновяват хората масово да кръщават бебетата на герои от романи, особено на Дикенс – Дейзи, Флора, Роуз и други ботанически видове. Бейби бумът - силното повишаване на раждаемостта след Втората световна война, издига индивидуализма над колективизма, а оттам и стремежа на родителите към уникални бебешки имена.

Интересът към традицията до днес не е затихнал, дори миналата година отбеляза лек растеж. Тогава Мария бе най-популярното име в Европа за момиче (61 147 219), а Йосиф, Хосе, Йозеф и други разновидности – за момче. Следват Джон (Иван, Хуан, Жан, Ян и др.), Ана, Патриция, Антонио, Роберт. В англоезичния свят №1 бяха Оливър и Оливия.

“Но днешните родители се смятат за модерни и готини, искат и децата им да са готини и мислят, че ще постигнат това с необикновени имена”, казва писателката и изследовател на имената от САЩ Памела Редмънд. “Статистиката показва, че изборът на обичайни имена трайно спада. Ако преди 20 г. 60% от момичетата и 70% от момчетата са кръщавани така, сега процентът е 40 за момичетата и 50 за момчетата”, съобщава Би Би Си.

Още: 20-те най-странни мъжки имена в България

Тези странни имена са забранени в някои държави

Всяка страна по света има малко по-различни закони, когато става въпрос за това какви имена можете и не можете законно да давате на пот...

През 2015 г. във Великобритания са регистрирани 60 000 нови екзотични имена, въпреки че повечето от тях са дадени само на 1-2 деца. Някои хора, включително знаменитости, стигат до крайност. Кулинарният ас Джейми Оливър например кръсти децата си Попи Хъни (Маков мед), Дейзи Буу (Маргаритка бау), Петъл Блосъм Рейнбоу (Цветен листец на дъгата), Бъди Беър (Приятелят мечо), Ривър Рокет Оливър – каквото и да значи това. Ед Шийрън назова дъщеря си Антарктическа лира, а актьорът Джейсън Лий сина си – Пайлът инспектър Лий. Основателят на “Тесла” и “Спейс Екс” Илон Мъск даде на поредния си син трудното за изговаряне име X ? A-12, но след като в Калифорния отказаха да го регистрират, го промени на X? A-Xii.

Миналата година уникални имена са се пръкнали не само от пандемията, но и от кулинарията: Хрупкав, Мляко, Желе, Просеко, Вилица. Социалната мрежа Reddit открива и други уникати – Мотел, Камион, Вила, Линолеум, Седем, Фалопия (билка) и дори Чудовище (Monster). Близнаци бяха наименовани Червен и Син.

През 2021 г. се очерта тенденцията деца да се кръщават на дни и месеци от календара или на сезони, например Зима. Най-популярни са Януари, Април, Май, Юни, и Август – както британската принцеса Юджийн кръсти наскоро сина си. Неделя и Вторник също са на мода, но Петък не е. Актьорът Рупърт Гринт (Рон Уизли от филмите за “Хари Потър”) нарече дъщеря си Сряда.

Родителите ровят из BabyNameWizard, който направи проучване за най-сексапилни имена. На първо място сред дамите сайтът нареди Скарлет, а после Николета, Наталия, Анаис, Полина, Шанел и др. При мъжете първи е Александър (Алесандро), следван от Лоренцо, Рет, Ромео, Матео, Димитри. Оказва се, че жените с име, завършващо на “а”, и мъжете с имена, завършващи на “о”, са най-секси. По-бедните родители смятат, че дават шанс на децата си, като ги кръщават с имена, популярни сред богатите, показва проучване в Калифорния. Когато едно име пробие в средите на хората с високи доходи, то тръгва надолу по социалната стълбица, твърдят изследователите.

Мъжете с тези имена са най-мързеливи

Според езотериците характерът на човек и неговото бъдеще зависят от името му. Ето защо родителите трябва да подходят с изключително вни...

Днес често на момичетата се дават мъжки имена, но не и обратното. Моделът тръгна от знаменитости като Райън Рейнолдс, който нарече дъщеря си Джеймс. Кръщават момиченца Ейдън, Блейк, Джо, Камерън, Девън, Кристиан. Все повече родители търсят за децата си име, което да не издава пола. Според специалистите така им дават възможност сами да се определят. Сред най-използваните неутрални имена са Алекс, Джордан, Уесли, Сидни, Шанън, Саша, Робин, Парис, Шайло. Именно така Анджелина и Брад Пит кръстиха една от дъщерите си. Звездите също вдъхновяват – тези като Лиъм (Нийсън), Ариана (Гранде), Ема (Томпсън), Кайли (Миноуг) Орландо (Блум), Уейн (Руни) имат безброй “кръщелници” в САЩ и по света. Сред причините за това “плагиатство” е вярата на много хора в кармичната сила на начина, по който са те назовали, особено на първата буква. Други се придържат към много по-земна, потвърдена от живота истина: Не името прави човека, а човекът – името.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com