X
 
 

Кои са трите най-замърсени места на планетата?

3878 3
Кои са трите най-замърсени места на планетата?
Снимка: Getty Images/Guliver
Трите най-замърсени места на планетата са в Индонезия, Русия и Бангладеш, пишат руските медии, цитирани от БГНЕС.

В общоприетите схващания Индонезия се свързва със слънчевите гледки към остров Бали. Трудно бихме си представили, че на това място се намира най-мръсното място в света, затрупано от тонове боклук, умиращи и разлагащи се животни. Всичко това е ситуирано в река Читарум, която е основният източник на питейна вода за всички индонезийци.

Реката е с толкова превишени нива на замърсяване, че наскоро властите намериха утайки под формата на олово и алуминий. Въпреки това замърсяването на реката от жителите покрай нея не спира. По поречието ѝ се намират над 2000 завода, които я използват за канал за отходни и отпадъчни води, които често са и токсични. Днес реката е получила статут на най-замърсената в света.

На второ място в негативната класация е поставен град Дзержинск в Русия. Градът носи гордото определение като индустриалния център на Русия, но плаща тежка цена за това. Жителите страдат от отровените почва, вода и въздух. От 1930 до 1998 г. в града са изхвърлени тонове химически отпадъци, като отровните вещества са попаднали безвъзвратно в природата, унищожавайки растения и животни. Средната продължителност на живота на гражданите, които все пак живеят в града, намалява с десетки години. Средно жените оцеляват до 47 години, а мъжете до 42. Дзержинск отдавна е в списъка на най-мръсните градове в Русия.

И на трето място, но далеч не на последно, се нарежда река Буриганга в Бангладеш. Най-старата река в страната е замърсена от един завод в Хазарибах. Фабриката е за производство на различни видове кожи, но вместо безопасно да неутрализира излишния отпадък, той се изхвърля в реката. Така всеки ден производствения цех изхвърля 22 000 кубически метра токсични вещества, което прави реката изключително токсична. Въпреки отровните води, които са и питейни за близките градове, риболовът и всякакви други търговски дейности, включително и туристически разходки с лодки, не спират. Най-честите заболявания сред местното население са рак на белите дробове, кожни заболявания и други форми на рак.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Каня всички български русофили да докажат топлите си чувства към нашата двойна освободителка като се заселят и поживеят по 5-6 години заедно с деца и внуци в прекрасния руски град Дзержинск - тази гордост и индустриален център на любимата им страна!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  И името на града много ми харесва! Наречен е на виновника за избиване на стотици хиляди невинни човешки същества в бившия ССССР в лагерите ГУЛАГ и душегубките на КГБ. Абе тачат си го руснаците онова време, харесват си го.А виж германците не са се сетили да нарекат някой град на Химлер, Гьоринг или Гьобелс.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  В коя страна има най-много боклуци! в управлението - сетете се сами