X
 
 

Коледните картички преди век

1754 0
Коледните картички преди век
Снимка: Божилова
Ако трябва да сравним едно днешно коледно-новогодишно пожелание, стъкмено готово в работилницата на Зукърбърг и изпратено с едно кликване върху мишката с пожеланията, изпращани и получавани преди век, много ще се засрамим. Антикварен магазин в Стария Пловдив предлага стари картички - сред тях и коледни. Те разкриват интересни особености, за които отдавна сме забравили.

Партия пусна коледни картички с прасе-разбойник (СНИМКИ)

Коледни картички с… прасе-разбойник пуснаха на пазара от движение „Да, България“. Картичките се продават по 1 лев....

Преди век, например, не се честити Коледа. Честито Рождество Христово е обичайният надпис на картичките. С това започва и текстът на обратната страна. А гърбът на картичката разкрива интересни истории. Очевидно, писмената форма на общуване там показва най-добрия си вид - сгъстено, с букви като мравки, да опишеш на ограничените сантиметри цялото житие - битие на семейството си, до пълни подробности. И дори не в телеграфен стил. Някои картички съдържат любопитни подробности, размисли, прошки. Има и такава, която е изпратена, само заради традицията. Иначе подателят й все още се сърди на получателя.

В типично момчешки стил, малък братовчед пише до голям, който учи в Париж. Обяснява му само какви усилия е положил, за да му изпрати картичката. И толкова! Картичките за Коледа и Нова година докъм 40-те съдържат символи като дечица, сняг, елхи и... прасета. Оказва се, че в началото на ХХ век прасето е било на късмет. То и сега е на късмет, стига да не го застигне африканска чума или поне намек за нея. 

Община Павликени изпраща коледни картички, рисувани от деца

Коледни картички, нарисувани от деца, изпраща тази година Община Павликени до всички свои партньори и официални институции в страната. ...

Прието е да се мисли, че у нас подаръци до 44-та е носил дядо Коледа, заменен после от съветския дядо Мраз. Поне официално. Неофициално дядо Мраз носи подаръци у нас от 1942-ра, както може да се види от една от картичките.

През 2012 година южнокорейци написаха, че ХХI век ще си остане най-незапазеният в цялата история на човечеството. Не остават хартиени носители, всичко е в мрежата. Стои там като вечно, но на практика умира със следващата технология и не оставя и знак след себе си.

Далеч по-примитивните времена обаче оставят знаци. И те са все по-любопитни, колкото повече се отдалечаваме от това време.

Най-оригиналните пожелания за Нова година

Най-дългоочакваният празник, изпълнен със звън на камбани, кристални чаши, пръски шампанско, аромат на мандарини и искрицата на коледен...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители