Колко древни египетски пирамиди има?

8673
Колко древни египетски пирамиди има?
Снимка: Ricardo Liberato / CC BY-SA 2.0

Египетските пирамиди са зашеметяващи – по-специално Великата пирамида в Гиза е последното оцеляло чудо на древния свят. Но въпреки че десетки от тези структури са изпъстрени по пейзажа, знае ли се точно колко древни египетски пирамиди все още се издигат днес?

ОЩЕ: Колко древни са египетските пирамиди?

Ако напишете този въпрос в Google, ще получите числото 118 в горната част на екрана – отговор, който произлиза от Wikipedia. Но изданието Live Science е разговаряло с редица учени и е установило, че отговорът на този въпрос всъщност е доста сложен.

„Не мисля, че това е въпрос, на който може да се отговори“, казва Ан Мейси Рот, професор по история на изкуството и изучаване на иврит и юдаика в Нюйоркския университет. Рот отбеляза, че учените не са непременно съгласни какво се счита за египетска пирамида.

Например по време на XXV династия (около 712 до 664 г. пр.н.е.) Египет е управляван от фараони от Нубия (сега съвременен Судан и части от Южен Египет). Тези нубийски водачи са построили пирамиди в Судан, но са били и владетели на Египет, така че е въпрос на спор дали пирамидите в Судан трябва да се броят.

Друг проблем е дали по-малките пирамиди – понякога наричани "пирамиди на царицата" – които са били разположени до по-големите пирамиди, също трябва да се броят. Например има поне осем по-малки пирамиди до пирамидите на Хуфу, Хефрен и Менкаур в Гиза. Съвременните учени също наричат тези по-малки пирамиди, които понякога са лошо запазени, „вторични пирамиди“.

Марк Ленър, президент на Ancient Egypt Research Associates и автор на „Пирамидите: разрешаване на древните мистерии“, посочва допълнителни предизвикателства при преброяването на пирамидите. „Зависи отчасти от това какво наричате пирамида“, казва той. Един от проблемите е, че не всички пирамиди са завършени. И в някои случаи строителството на пирамида спира малко след като е започнало, така че възниква въпросът „дали броите пирамиди, които едва са започнати“, допълва Ленър.

Ленър също отбеляза, че по време на Новото царство (около 1550 до 1070 г. пр.н.е.) частни лица понякога построяват малка пирамида в гробницата си и се спори дали тези пирамиди трябва да се броят. „Ако се опитате да включите нецарските пирамиди от Новото царство, които обикновено са били доста малки и често са напълно разрушени, има много, много примери и вероятно много повече, които са били напълно изгубени или все още не са разкопани “, казва Рот.

ОЩЕ: Най-големите пирамиди в света

Докато броят на египетските пирамиди е спорен, според един учен числото 118 може да не е далеч. „Смятам, че тази цифра вероятно е правилната, въпреки че лично не съм ги преброил всички“, казва Дейвид Лайтбоди, египтолог и помощник-професор в университета на Върмонт. Той отбелязва, че много от тях ще бъдат по-малки частни пирамиди.

Докато Египет е добре известен със своите пирамиди, всъщност има повече пирамиди в Судан, отколкото в Египет, каза Лайтбоди. Действително огромен брой пирамиди продължават да се откриват в древните гробища на Судан, въпреки че са много по-малки от тези, построени в Гиза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com