Концертна зала в Амстердам става фризьорски салон - как и защо? (СНИМКИ)

4111
Концертна зала в Амстердам става фризьорски салон - как и защо? (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Протестите срещу строгите пандемични мерки превземат света. Ето, че се появиха и в Амстердам, но интерпретирани по необичаен начин - като превърнатa концертна зала във фризьорски салон. Насочени са главно срещу строгите пандемични мерки в страната, които засягат концертни зали, театри, галерии и други.

Точно преди дни Холандия отпуска мерките за справяне с COVID-19 и масовия локдаун, действащ цял месец, и позволява на обекти като фризьорски салони, фитнес зали и магазини за търговия на дребно да отворят отново врати. Баровете, ресторантите и културните обекти остават затворени.

Това кара управителите на иконичната концертна зала в Амстердам да превърнат сцената си в импровизиран фризьорски салон, за да може оркестърът да се върне към репетиции. На една от сцените е изпълнена Симфония No. 2 от американския композитор Чарлз Айвс, докато двамата фризьори подстригват "клиентите" си на централната сцена.

Българският цигулар Веско Ешкенази също се включи в акцията:

"Тъй като след едномесечния локдаун тук, зали, театри и музеи още не са отворени за публика, а фризьорските салони например са, поканихме двама чудесни фризьори да подстригват в Концертгебау, на сцената, а в същото време ние свирехме за тези техни клиенти, които случайно се оказаха наша публика. Така слушането на музика бе напълно позволено! Извън шегата, надявам се скоро да видим отново публика в красивата ни зала! На добър час на всички колеги!", пише той в профила си във Facebook.

Директорът на Концертгебау Симон Реининк коментира пред Associated Press, че не вижда нито една причина за задържането на най-тежките ограничителни мерки за сектора на културата.

"Показахме през последните 2 години, че е много безопасно да се отиде на концерт или на музей. Всъщност, това е нашата професия - да организираме присъствието на големи групи хора. Знаем как да се справяме с това и го правим по много сигурен начин", споделя той.

Същата акция се повтаря и в музея на Винсент Ван Гог, който се намира в близост - фризьор е подстригал десетина посетители, а други десет души са си направили маникюр, докато разглеждат картините на художника.

"Разбирам защо правителството отвори фитнесите, но човек има нужда и от умствени тренировки, а музеят е мястото, в което хората все повече идват, за да открият малко дълбочина или смисъл в живота си. А темата за психичното здраве е особено важна за нашия музей", казва управителката на институцията Емили Горденкер.

Theaterhuis в Амстердам оргнанизира театрална постановка с публика в компанията на няколко фризьори - отново за да подчертаят абсурдността на ограничителните мерки.

Министърът на културата на Нидерландия Гунай Услу отбеляза "креативния начин, по който секторът привлича внимание към ситуацията".

"Разбирам призива за помощ и знам, че артистите искат да покажат красивите неща, които могат да ни предложат. Но отварянето на обществените места трябва да стане стъпка по стъпка. Културата е на високо място в нашия дневен ред", пише тя.

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно