Кръст върху черепа на средновековна жена предизвика спор сред учените

5989
Кръст върху черепа на средновековна жена предизвика спор сред учените
Снимка: iStock

Странни прорези върху останките на богата ломбардка може да са следи от две трепанации, но жената не е преживяла втората.

В International Journal of Osteoarchaeology е публикувана работата на международен екип от учени под ръководството на Илеана Микарели от университета в Кеймбридж (Великобритания). Авторите са изследвали черепа на жена, живяла през Ранното средновековие в Централна Италия.

Черепът е открит още през XIX век, когато е разкопано ломбардското гробище в Кастел Трозино (Италия). Известно е, че то е използвано през VI – VIII век. Тогава северната и централната част на съвременна Италия са окупирани от лангобардите – германско племе, основало там своето кралство след падането на Римската империя.

„Мозъчна операция“ преди 3400 години оставила човек с квадратна дупка в черепа

Към момента на разкопките в ранното средновековно гробище били запазени следи от стотици погребения, но състоянието на костите оставяли много да се желае. Например археолозите са открили само 19 черепа. Черепът, който станал обект на интерес на съвременните учени, е принадлежал на жена. Авторите на изследването смятат, че тя е била от богато семейство – това следва от описанието на погребението.

С какво черепът именно на тази дама е привлякъл вниманието на учените? Следите върху него. Най-забележителната характеристика на черепа според учените е огромен кръстообразен разрез. Те смятат, че това са последствия от трепанация, направена около три месеца преди смъртта на жената.

Ileana Micarelli et al., International Journal of Osteoarchaeology 2023

Изследователите отбелязват, че въпреки известните в ранносредновековната практика болкоуспокояващи билкови отвари, известни в ранната средновековна практика, операцията трябва да е била много болезнена: например тя включвала отстраняване на кожата от част от главата.

Освен кръстообразния разрез върху черепа има очевидни следи от втора операция, когато костта на челото на жената била частично изстъргана (също с предварително отстраняване на кожата). Авторите на изследването смятат, че това е опит за повторна трепанация. Има и свидетелства, че жената е починала, преди втората процедура да приключи: изстърганата кост не минава през целия череп и няма признаци за заздравяване.

Днес е известно, че трепанациите се извършват от хиляди години. Тази практика се среща почти на всички континенти, където са живели хора. В повечето случаи операцията е правена в опит да се излекува някакво заболяване и най-вече за облекчаване на травма на черепа, като например оток на мозъка, предизвикан от удар по главата. Някои учени обаче предполагат, че понякога тази операция е имала ритуална цел или е била извършвана като наказание.

Фактът, че белезите по черепа са направени във формата на кръст, може да подскаже културното значение на разкритата трепанация. Дошлите в Италия лангобарди вече са били християни, но в доста варварска интерпретация. И такава хипотеза би била подходяща, ако кръстът е бил нанесен след смъртта на жената.

Ileana Micarelli et al., International Journal of Osteoarchaeology 2023

Но учените, следвайки следите от заздравяване, са установили, че пациентката е оцеляла след първата трепанация. Макар че очевидно тя не ѝ е донесла очакваното облекчение, жената се е решила на втора операция, станала фатална за нея.

Авторите смятат, че в случая не става дума нито за сакрално значение на операцията, нито за наказание. Те предполагат, че жената е имала силна болка поради два големи абсцеса в горната челюст, които биха могли да разпространят инфекцията в нейния мозък. Ясно е, че без сериозна причина дамата едва ли би се съгласила на толкова тежка и болезнена операция.

Жена през III в. била погребана с лицето надолу и дупка от пирон в черепа. Ето защо

В същото време Джон Верано, антрополог от университета Тюлейн (САЩ), казва в коментар за Live Science, че не е съгласен с изводите на авторите на работата. Той не е участвал в изследването, но е изучавал много други примери за трепанация на древни черепи.

Според Верано следите по черепа може да са останали от опити да се изстърже инфектирана кост. Той отбелязва, че „никога не е виждал такава трепанация, ако това действително е трепанация“. „Това е сложен случай с множество възможни сценарии за обяснение на костната реакция“, отбелязва антропологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно