„Мозъчна операция“ преди 3400 години оставила човек с квадратна дупка в черепа

3737
„Мозъчна операция“ преди 3400 години оставила човек с квадратна дупка в черепа
Снимка: iStock

Останките на двама братя от бронзовата епоха, погребани преди повече от 3400 години в днешен Северен Израел, разкриват, че те са живели със сериозни здравословни проблеми, но са имали достъп до лечение, включително трепанация, сочи ново изследване.

Част от костта на черепа на по-големия брат е отстранена, вероятно в опит за лечение на инвалидизиращо заболяване, казват изследователите. Откритието може да е сред най-ранните доказателства в този регион за практикуването на трепанация – правене на дупка в черепа, надяваме се, без да се уврежда мозъкът – което в древни времена се е смятало за лечение на различни заболявания. Изследването на учените е публикувано в списанието PLOS One.

Квадратно парче кост е отстранено от черепа на по-големия брат чрез изрязване на костта. Изследователите предполагат, че това е трепанация, но други учени оспорват това заключение. Kalisher et al. / 2023, PLOS ONE, CC-BY 4.0

Но други експерти не са съгласни – според тях дупките вероятно не са предназначени да бъдат лечебни; вместо това е възможно черепът на мъжа да е бил третиран за ритуални цели след смъртта.

Скелетите са открити през 2016 г. в гробница в Тел Мегидо, ханаански град-държава през късната бронзова епоха. Анализът на тяхното ДНК показа, че мъжете са братя. Изследването на останките установило, че и двамата мъже са страдали от инвалидизиращи заболявания, които разрушават някои от костите им и изкривяват други. Възможно е мъжете да са били генетично предразположени към такива заболявания, които може да включват форма на проказа, казва пред Live Science първият автор на изследването Рейчъл Калишър, докторант по археология в университета Браун.

Жена през III в. била погребана с лицето надолу и дупка от пирон в черепа. Ето защо

Според анализа на учените по-малкият брат е бил на около 20 години, когато е починал между 1550 г. пр.н.е. и 1450 г. пр.н.е., а по-големият брат е бил на възраст между 21 и 46 години, когато е починал няколко години по-късно.

От черепа на по-големия брат е извадено квадратно парче кост с големина 32 х 30 милиметра. Тъй като черепът не показва признаци на зарастване, авторите предполагат, че отстраняването на костта е станало около една седмица преди смъртта на мъжа и че това е форма на трепанация (наричана още трефинация) за лечение на заболяването, от което е страдал.

Дупката е направена чрез рязане на черепа и внимателно изваждане на парчетата от центъра – различна процедура от кръговите трепанации, които обикновено се извършват чрез изстъргване или пробиване. „Имаме доказателства за трепанация в този регион, която датира от късната бронзова епоха, но този пример в Мегидо е най-ранният в тази област на този тип хирургия“, казва Калишър.

И двамата братя са били погребани с фини керамични съдове и висококачествени хранителни приношения, което предполага, че са били с висок социален статус – това може да е бил една от причините да са живели дълги години въпреки проблемите.

Скелетите на братята (показани в зелено и синьо) са открити в гробница в Тел Мегидо в Северен Израел, който е бил ханаански град-държава в късната бронзова епоха. Костите показват, че и двамата братя са страдали от инвалидизиращи заболявания. Kalisher et al. / 2023, PLOS ONE, CC-BY 4.0

Въпреки че според Калишър и нейните колеги статусът на възрастния мъж може да му е дал достъп до редки хирургични процедури като трепанация, друг експерт смята, че квадратната дупка показва, че разрезът е направен след смъртта му, вероятно за ритуални цели.

Израел Хершковиц, почетен професор по анатомия и антропология в университета в Тел Авив, не е участвал в най-новите изследвания, но е изучавал други древни трепанации в региона.

Трепанацията може да ни направи седем пъти по-умни, казват британски учени

„Общоприето е, че изрязването на черепите, което води до праволинейни или квадратни отвори, най-вероятно не е извършвано за терапевтични цели – казва той. Проучванията показват, че въпреки че може да са били направени кръгови трепанации в опит да се излекува заболяване, това не изглежда да е така“, добави той.

„Формата на описаната трепарация е квадратна, а стените са вертикални – казва Хершковиц. – Ако това е направено, докато човекът е бил жив, това щеше да доведе до незабавната му смърт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com