Къде е октоподът? Как октоподите сменят цвета си (ВИДЕО)

25140
Къде е октоподът? Как октоподите сменят цвета си (ВИДЕО)

Калмари, октоподи и сепии са способни мигновено да променят своя цвят. "Работата" на отговорните за това пигментосъдържащи клетки е показана във видеото.

Пигментосъдържащите клетки, присъстващи в главоногите, се наричат хроматофори. В центъра на всеки хроматофор се съдържа своеобразна торбичка, пълна с черен, кафяв, оранжев, червен или жълт цвят.

Бой между октоподи взриви Facebook (ВИДЕО)

Морски биолози са записали видео, на което октоподи се бият, а като оръжие използват подръчни вещи, като ги захващат с пипала и ги хвър...

Главоногите притежават способността да движат този пигмент в клетките, контролирайки процеса с мускули и нерви – като свиват или разширяват клетката.

Освен хроматофори някои главоноги също имат иридофори и лейкофори. Тези клетки, способни да отразяват светлината, придават на кожата зеленикаво-сребристи оттенъци.

Освен това за маскиране от хищници главоногите умеят да променят структурата на кожата и формата на тялото си.

Какъв учтив, нежен и любвеобилен октопод!

След двегодишни наблюдения учените са изяснили някои особености от поведението на големите тихоокеански ивичести октоподи. Изследовате...

Цветът също се явява средство за комуникация. Яркосините пръстени на тялото на синьо-опръстенения октопод (Hapalochlaena lunulata) в случай на пряка заплаха потъмнява – това трябва да предупреди врага за опасност от нападение.

Карибският калмар (Sepioteuthis sepioidea) използва червения цвят като сигнал за самката, докато белият съобщава на другите самци за готовността да се бие за нея.

Нерядко тези мекотели са оцветени наполовина – едната час привлича особите от противоположния пол, а другата плаши конкурентите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com