Към 2050 г. в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба

6136
Към 2050 г. в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако смятате, че от една изхвърлена във водата пластмасова бутилка няма да се случи катастрофа, замислете се над този факт: към 2050 година в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба.

Според нов отчет на Световния икономически форум и фондация Елън Макартър, днес повече от 150 млн. тона пластмаса замърсяват Световния океан. Минимум 8 млн. тона пластмаса се изхвърлят за една година. Това означава, че всяка минута в океана попада толкова боклук, колкото събира един камион за отпадъци.

Казахстан: Ако правиш боклук, бой

Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев поиска телесни наказания за тези, които изхвърлят боклука си на улицата, вместо в контей...

Ако ситуацията не се измени, то към 2025 година на 3 тона риба ще се пада 1 тон пластмаса, а към 2050 г. пластмасата ще започне да преобладава. С други думи, след 35 години боклукът, който хората изхвърлят в океана, ще измести рибата от нейното природно място за обитание.

В изследването се казва също, че повече от 95% от пластмасовите опаковки не се преработват, поради което световната икономика ежегодно губи от 80 до 120 млрд. долара. Според представители на фондация Елън Макартър ситуацията може да се подобри със съвместни усилия на компании, търгуващи със стоки за широко потребление, и предприятия, занимаващи се с преработка на пластмаса.

Сега едва 14% от пластмасовите опаковки се преработват. За хартията този показател е 58%, а за желязото и стоманата – между 70 и 90%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно