Le Figaro: Секретен научен център в Сибир е на път да създаде ваксина срещу COVID-19

12737
Le Figaro: Секретен научен център в Сибир е на път да създаде ваксина срещу COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

Надпреварата за създаване на ваксина против COVID-19 върви с пълен ход и Русия възнамерява да я спечели. Руските учени се надяват през следващите няколко месеца да подарят на света средство за ефективно лечение на коронавирус, съобщи Ален Барлюе от френското издание Le Figaro.

Руските експерти се съревновават със своите американски и европейски колеги, които също активно работят над проблема, което много напомня миналото съперничество от времето на Студената война.

В авангарда на съревнованието се намира лаборатория от времето на СССР, намираща се недалеч от Новосибирск. Единствен по рода си и дълго време останал секретен, научният център "Вектор" е създаден за бактериологична война. За него почти няма информация. Сега официално се нарича Държавен научен център по вирусология и биотехнологии.

Ваксина срещу коронавируса: Може би през септември

Ваксината срещу коронавирус може да бъде готова веднага след септември, заяви британският учен, водещ една от най-напредналите разработ...

На 7 април Ринат Максютов, генерален директор на лабораторията, обявил, че в самия край на юни може да се премине към първата фаза на клиничните изследвания на 3 потенциални ваксини на 180 доброволци. Тези изследвания ще бъдат предшествани от ускорен изпитания на лабораторни животни, заявил Ринат Максютов след видеоконференция с Владимир Путин.

До края на април учените трябва да проведат "доклинични изследвания" на "перспективни" прототипи на ваксините. Това би трябвало да позволи разработването на готови за употреба дози, които отначало ще бъдат тествани на зайци, мишки и други животни, а след това на хора.

Според Максюков, "Вектор" вече е създал десетки ваксини и разполага с технологии и опит, позволяващи максимално да се съкратят предварителните етапи на доклиничните изследвания. Това дава надежда още в следващите месеци да бъдат приети надеждни мерки в борбата с коронавируса.

"Вектор" е разположен на 30 км от Новосибирск. Заобиколен е от високи бетонени стени с бодлива тел под постоянно видеонаблюдение. На редките снимки учените са в защитно снаряжение, приличащо на скафандри за космонавти.

Бившият научен център за разработка на биологическо оръжие от съветската епоха е една от двете научни структури в света, (другата е в Атланта, САЩ) разполагащи с образци от "черна" едра шарка и колекция от страшния вирус "ебола".

Българска ваксина срещу коронавируса - търси се държавно финансиране

Изработването на ваксина е скъпо начинание. Работим по ваксина по голям проект – четири института на БАН участват във вече написа...

През 1974 г. в СССР е създадено обединението "Микробиопром". Това е цял промишлен отрасъл, обединяващ най-успешните биотехнологични лаборатории в страната, включително "Вектор". Тогава е планирана подготовка за бактериологична война със Запада.

За построяването на научния център са привлечени затворници. Строежът е започнал в голо поле, недалеч от "закритото" научно градче Колцово. Отначало е планирано построяването на 100 сгради.

Известни са два нещастни случая със смъртоносен изход в резултат на заразяване в центъра. През 2004 г. по време на опити се заразила лаборантката Антонина Преснякова, която е погребана в цинков ковчег, за да бъде избягнато по-нататъшно заразяване. Преди няколко години същата участ постига младия учен Николай Устинов. Той случайно си убол пръст, докато вземал кръв от заразено морско свинче. Приживе той си водел дневник, но след смъртта му неговият ноутбук е изгорен.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 11 април"

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com