Лидер след стихийно бедствие и как ви друсна апандиситът?

6344
Лидер след стихийно бедствие и как ви друсна апандиситът?

В Харвардския университет в Кеймбридж се състоя церемонията по връчване на Шнобеловите награди за 2015 година – шеговит вариант на Нобеловите награди. Списъкът на победителите е представен на официалния сайт.

Наградата по биология е за чилийски експериментатори, прикрепили към задните крака на кокошка тежест, за да прилича походката ѝ на походка на динозавър.

Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатярти получиха Нобеловата награда за мир

Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатярти са тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир. Малала се превърна в символ на борбата на момич...

Майкъл Смит е носител на награда по физиология и ентомология за изпитанията на отровата на медоносните пчели върху самия себе си. Той се оставил да бъде ужилен 25 пъти, за да изясни в коя част на тялото ужилването е най-болезнено. Според твърденията му пчелата най-болезнено жили в ноздрите, горната устна и половия член.

Наградата по физика е връчена за работа, в която е показано, че почти всички бозайници, независимо от техните размери, имат нужда от 21 секунди (плюс-минус 13 секунди), за да се изпишкат.

Шнобелова награда за медицина са получили изследователи, изяснили, че целувките намаляват риска от възникване на алергии.

Още едно удостоено с награда постижение е по химия – за връщането на белтъка на вареното яйце в еквивалентното му начално сурово състояние.

Награда за математика е присъдена на учени, изчислили, че мароканският султан от края на XVII – началото на XVIII век Мулай Исмаил ибн Шериф, наричан Кръвожадния, за тридесетгодишен период е станал баща на 888 деца.

Трима делят Нобеловата награда за химия

Носителите на Нобеловата награда за химия за тази година бяха обявени. Те са двамата американци Ерик Бециг и Уилям Морнър и на германец...

Наградата по литература е за изследователи, изяснили, че аналог на междуметието "а?", което се използва, за да се попита събеседникът, очевидно съществува във всеки език.

В още една отбелязана с награда работа, в номинацията "мениджмънт", е установено, че бизнес лидерите са по-склонни към вземането на рисковани решения, ако в детството са преживели стихийно бедствие.

Полицията на тайландската столица Банкок е получила награда по икономика за предложението да плаща повече пари на служителите си, ако те се откажат от получаване на рушвети.

Наградата за медицинска диагностика е за изследователи, изяснили, че острият апандисит може да се диагностицира с точност по степента на болковите усещания, които изпитва пациентът, когато превозващият го автомобил внезапно премине през "легнал полицай".

Шнобеловата награда (Ig Nobel Prize) се връчва ежегодно от 1991 година за забавни научни постижения, които "първоначално предизвикват смях, а после ни карат да се замислим". Сред нейните лауреати има и Нобелови. Например британско-руският физик Андрей Гейм я е получил през 2000 година за изследване на използване на магнитите за левитация на жаби.

Активисти предлагат японския народ за Нобелова награда за мир

Активисти водят кампания народът на Япония- пацифистка страна от дълги години, да получи Нобеловата награда за мир, предава АФП. Ентус...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com