Лишиха Нобелов лауреат от почетна титла заради нацистки възгледи

11980
Лишиха Нобелов лауреат от почетна титла заради нацистки възгледи

Университетът на Залцбург лиши посмъртно от титлата почетен доктор австрийския зоолог и лауреат на Нобелова награда Конрад Лоренц, съобщава Associated Press. Решението било взето въз основа на проведено разследване по изобличаване на националсоциалистите, започнало през 2014 година.

През 1928 година Лоренц влязъл в Националсоциалистическата немска работническа партия. Той твърдял, че "винаги е бил националсоциалист". Според изданието Kurier ученият написал, че "целият му научен живот, включително филогенетичните, расови и социално-психологически въпроси, са били в служба на националсоциалистически мисли". Тези факти от биографията на Лоренц били скрити при получаването на научна степен, което прави зоолога недостоен да бъде почетен доктор на Залцбургския университет.

Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от СУ

Испано-перуанският писател Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет „Св. Климе...

Преди година от титлата почетен доктор беше лишен и австрийският зоолог и орнитолог Едуард Паул Трац. Очаква се процесът по изобличаване на националсоциалистите да приключи през 2016 година.

В годините на Втората световна война Лоренц бил призован във вермахта и служил две години в болница в Познан. През 1944 г. той попаднал в съветски плен и повече от година прекарал в лагер за военнопленници в Киров, а след това бил преместен в работнически лагер в Армения. През 1947 г. Лоренц бил репатриран в родината си. Докато бил в плен, започнал работа над книгата "Обратната страна на огледалото" и се отрекъл от своите нацистки убеждения.

Конрад Лоренц е роден на 7 ноември 1903 година. Завършил медицинския факултет на Виенския университет, след което се посветил на изследване на поведението на животните. През 1950 г. основал в Бавария Институт по физиология. През 1973 заедно с Карл фон Фриш и Николас Тинберген получил Нобелова награда за физиология и медицина. Десет години по-късно университетът в Залцбург го удостоил със званието "почетен доктор".

Лоренц умира във Виена на 27 февруари 1989 г.

В Стокхолм се проведе церемонията по връчването на Нобеловите награди

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в залата на Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за 2015 г. по медицина, физика, химия, ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com