Мистериозната 405-километрова "Велика монголска стена" е изследвана за първи път

35746
Мистериозната 405-километрова "Велика монголска стена" е изследвана за първи път
Снимка: holgs / iStock

Екип археолози от Еврейския университет в Йерусалим в Израел, в сътрудничество с изследователи от Националния университет на Монголия, са предприели цялостно проучване на енигматичната 405-километрова система от стени в Източна Монголия, известна като Монголската дъга. Изследването, публикувано в Journal of Field Archaeology, има за цел да хвърли светлина върху историческия контекст и целта на това интригуващо съоръжение.

Монголската дъга, продължение на Великата китайска стена, която се простира в Монголия, отдавна е обект на любопитство поради своята форма и ограничено проучване. За разлика от по-известната си „посестрима“ в Китай, този участък от стената е получил минимално научно внимание досега. За да се впусне в неговата история и значение, изследователският екип използвал различни методологии и технологии.

ОЩЕ: Великата китайска стена се крепи от "био мазилка"

Изследването на учените включва картографиране на траекторията на стената от провинция Дорнод до провинция Сухе Батор (Сухбаатар), както и проследяване на границата между Монголия и Китай. Предишни изследвания показват, че тази стена се състои от 34 структури, изградени със земни стени и окопи. Историческите записи относно времевата рамка на нейното изграждане обаче остават неясни, датирайки произхода ѝ между XI и XIII век.

Интердисциплинарният подход на екипа включвал изследване на метеорологични записи и сателитни изображения и провеждане на теренни проучвания за оценка на състава, състоянието и връзката на стената с околния терен. Разкритията на учените установили неочаквани празнини в стената, които предполагат цел, различна от това да е изпълнявала функция на бариера срещу нашественици. Тези празнини предполагат, че тя бързо е била изградена в отговор на конкретни заплахи, вместо да е служила като непроницаема защита.

Откритията на екипа представят убедителни свидетелства за потенциалната функция на стената, включително нейната роля в контролирането на движението на хора или животни или дори участието ѝ в данъчна система. Но разполагането на много аванпостове покрай стената в райони с ограничена видимост към околната територия добавя сложност към разбирането на нейната цел.

Липса на категорични отговори

Това изследване на Монголската дъга резонира с по-широки дискусии за историческото изграждане на гранични стени по света. Правейки паралели със съвременни примери като „Стената на Тръмп“ на границата между САЩ и Мексико и вътрешните граници в рамките на Европейския съюз, тези открития подчертават трайното значение на разбирането на древните гранични конструкции.

Изследването на Монголската дъга, част от по-голям проект, изучаващ обширни стенни системи в Китай и Монголия, има за цел да отговори на фундаментални въпроси относно мотивите зад изграждането на такива монументални бариери. Чрез използване на географски информационни системи (GIS) и исторически източници изследването се стреми да разкрие социално-политическото, икономическото и екологичното въздействие на тези древни структури, предлагайки представа за тяхната функционалност, продължителност на употреба и евентуално изоставяне.

ОЩЕ: Тайни проходи са открити във Великата китайска стена

Това изследване, макар и със загадки, бележи значителна стъпка към разгадаването на сложността на историческите гранични конструкции и тяхното трайно наследство при оформянето на общества и пейзажи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно