Мистериозни светлини Te Lapa водели полинезийците към нови земи

5710
Мистериозни светлини Te Lapa водели полинезийците към нови земи
Снимка: iStock

Полинезийските народи отдавна са известни като изключително опитни мореплаватели и са кръстосвали огромното пространство на океана в търсене на нови острови за заселване. Те са правили това с невероятен успех: сега полинезийците обитават редица острови, големи и малки, които са разпръснати из Тихия океан.

Някои от тези острови са на стотици и хиляди километри разстояние един от друг и това повдига въпроса как древните полинезийци са прекосявали толкова големи разстояния само с елементарни умения? Една загадка, предавана от поколения, може да крие отговора – пътеводните светлини Te Lapa.

Te Lapa – труден за обяснение феномен

По-възрастните полинезийци отдавна говорят за Te Lapa, мистериозен феномен, който им помогнал да открият нови и далечни острови. Терминът обозначава светлина, обикновено отразявана върху повърхността на океана, която била използвана от древните мореплаватели за навигация. Следването на тази светлина ги водело до нови острови. Съвременната наука обаче има проблеми с обяснението на точната природа зад Te Lapa, пише Ancient Origins.

Минойската цивилизация използвала „звездни пътеки“ за ориентир

Въпреки че феноменът бил отдавна известен на полинезийците, той бил осъзнат от западни изследователи едва през 1972 г., когато Дейвид Луис го описва в книгата си „Ние, навигаторите“. Светлината бързо се превърнала в главоблъсканица за учените просто защото било трудно да се припише на естествено срещащ се феномен. Към този момент науката можела да обясни всички традиционни методи за океанска навигация – всички с изключение на Te Lapa. Точно затова д-р Мариан „Мими“ Джордж се впуска да разреши загадката на това изгубено полинезийско познание.

Полинезийски древни мореплаватели. Древните истории разказват за пътеводна светлина, която ги е водила. John Webber / Public Domain

Д-р Джордж, опитен моряк и навигатор, пътува до полинезийския остров Таумако в островите Санта Крус, където се среща с Те Алики Кавея през 1993 г. в опит да изучи местните навигационни практики. Кавея бил ръководител на острова и ветеран навигатор, който бил виждал Te Lapa много пъти. Заедно с д-р Джордж той отплавал отново, доказвайки веднъж завинаги, че светлинните явления наистина съществуват.

На кану през океана

Д-р Джордж в крайна сметка видял светлините Te Lapa и бързо се очаровал от тях. Това било истинска навигационна помощ във всеки смисъл – но все още трудно за обяснение. Някои смятали, че това е биолуминесценция или някаква електромагнитна естествена светлина. Други подобни природни явления бързо били отхвърлени.

Най-прочутите пътешественици в историята

Te Lapa се описва като линейна светлина, появяваща се на хоризонта, най-добре видима през нощта и идваща от островите. Полинезийските моряци следвали тези светлини до техния източник, като по този начин безопасно плавали към толкова далечни цели.

Светлините се описват като „проблясващи“, „мигащи“ и „стрелящи“ – навярно затова полинезийското име „Te Lapa“ се превежда като „нещо, което мига“ или „мигаща светлина“. Тази енигматична светлина, отбелязва д-р Джордж, се използва за навигация на не повече от 190 км от брега. Те Алики Кавея добавя, че разстояние от 160 км е идеално за следване на Te Lapa.

Но нищо от това не обяснявало източника на светлината. Една интересна хипотеза принадлежи на Джордж и Кавея и тя се отнася до океанските вълни, които отскачат от островите и се срещат. Това може да се използва от опитни моряци като индикация за близка земя. А пресичащите се вълни може да действат като огромна леща, която отразява светлините Te Lapa. Въпреки че теорията заслужава внимание, все още няма обяснение за източника на отразената светлина. Д-р Джордж подозира, че източникът може да е електромагнитно излъчване от тектонски движения.

Когато дори науката вдига рамене

Много водещи учени бързо отхвърлили всяка възможност за Te Lapa като необясним феномен. Те смятали явлението просто за твърде неясно, лошо документирано и изследвано. Но устните традиции все още са там, свидетелствайки за съществуването на странните океански светлини. В различни острови, заселени от полинезийци, има различни термини, всички означаващи едно и също събитие. На далечния остров Никунау феноменът е известен като Te Mata или „Славата на моретата“, докато на Тонга е известен като Te Tapa, което означава „Избликваща светлина“.

Магелан никога не е имал намерение да обиколи света

Каквото и да е истинското научно обяснение на Te Lapa, феноменът е свидетелство, че науката не е всемогъща. Имало е навигатори и морски изследователи векове преди най-ранните европейски пътешественици. Полинезийците се открояват като най-вещи, след като са завладели огромния Тихи океан само с грубо изработени канута. Какви са били техните тайни, може би никога няма да разберем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно