Мистериозното изчезване на викингите от Гренландия намери обяснение на дъното на езеро

10193
Мистериозното изчезване на викингите от Гренландия намери обяснение на дъното на езеро
Снимка: Lothar Dieterich / Pixabay

Преди се смяташе, че европейското заселване в Гренландия е спряло поради студа, но ново изследване разкрива по-сложна картина.

Известно е, че викингите се заселват в Гренландия, защото Ерик Рижия е изгонен първо от Норвегия (заедно с баща си), а след това и от Исландия. Той стига острова през 982 г., а няколко години по-късно, привлечени от разказите му за новата земя, други исландци отплават към Гренландия и през 986-987 г. основават две селища – Източно и Западно.

Колонията просперира, има доста развити търговски отношения с Норвегия и Дания. Една от значимите стоки са моржовите бивни, от които се изработвали декорации, включително за храмове. Но постепенно този продукт в Европа е изместен от слонова кост от Африка, търговията отслабва, а след това връзката с колонията на Гренландия е напълно прекъсната.

Експедицията на Ханс Егеде в началото на XVII век не открива нито един оцелял европеец на острова. Съвременните изследвания показват, че колонията е престанала да съществува в началото на XV век. Има много хипотези за възможните причини, но нито една от тях не е призната от историческата общност.

Рогати „викингски“ шлемове всъщност са от друга цивилизация

Основната версия за гибелта на колонията е изменението на климата, свързано с началото на Малкия ледников период. Сега учени от Масачузетския университет в Амхърст (САЩ) предлагат нова хипотеза: не спадането на температурите е прогонило норвежците от Гренландия, а суша. Те представят своите изводи в статия, публикувана в списанието Science Advances.

Авторите отбелязват, че предишните изследвания не са имали данни от действителни викингски селища. Например данните от ледени ядра, използвани за реконструкция на историческите температури в Гренландия, са взети от място на повече от 1000 километра на север и на надморска височина от над 2000 метра. Според изследователите подобни резултати трудно могат да се нарекат коректни.

Сега учените се отправили към езеро, което се намира до бивша норвежка ферма и недалече от една от най-големите групи ферми в Източното селище. Там изследователите прекарали три години в събиране на проби от утайки от езерото.

След това учените анализирали образец, включващ седименти от последните 2000 години, за наличието на два различни маркера. Първият - липид, известен като brGDGT, може да се използва за реконструкция на температурата по промените в неговата структура. Вторият маркер, получен от восъчното покритие върху листата на растенията, може да се използва за определяне на скоростта, с която растенията са губили вода в резултат на изпарение. По такъв начин той служи като индикатор за това колко сухи са били условията.

Норвежки археолози завършиха разкопки на викингски погребален кораб

Учените установили, че макар температурата почти да не се е променила през целия период на норвежкото заселване в Южна Гренландия, с течение на времето климатът е ставал все по-сух. В резултат рязко е намаляла фуражната база за животновъдството. Не е мало достатъчно трева дори за лятна паша, да не говорим за запаси за зимата. Продължителната суша, в допълнение към останалия икономически и социален натиск, може да е нарушила баланса дотолкова, че европейските селища в Гренландия да престанат да съществуват.

Има още един момент. Всички известни днес източници и археологически находки показват, че скотовъдството е било не просто основното, а почти единственото занимание, осигурявало храна на викингите в Гренландия. Морските ресурси се смятали за изключително ограничени от тях: например, както беше споменато по-горе, те ловували моржове заради търсенето на бивни, но не се интересували от месото и мазнините на тези животни. Няма находки, които да показват, че гренландците са строили риболовни лодки (каяци) или са имали съоръжения за улов на риба.

Освен това не само овцете се нуждаели от трева. В Гренландия не е имало гори. Тоест цялата дървесина на острова е била внесена – което е направило този строителен материал изключително скъп. В резултат дърветата се използвали главно за строителството на кораби и само минимално за строежа на къщи. Къщите били покривани с трева от същите пасища, които, както изглеждало в началото, били повече от достатъчно.

Защо викингите са избягали от Гренландия

Ако се съчетаят тези фактори с описаната в новото изследване суша, тогава причината за гибелта на селищата на гренландските викинги става ясна. В същото време снижаването на средните температури на планетата по време на упадъка на колонията на викингите в Гренландия е било напълно реално. Дори да не е било наблюдавано на територията на Източното селище, общото леко захлаждане на планетата неминуемо е довело до снижаване количеството на валежите.

По този начин не може да се изключи, че засушаването в крайна сметка може да се обясни и с понижение на температурите - макар и не в тази конкретна точка на острова.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кървав орел. Съществувала ли е най-ужасната екзекуция на викингите?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com