Норвежки археолози завършиха разкопки на викингски погребален кораб

15687
Норвежки археолози завършиха разкопки на викингски погребален кораб
Снимка: iStock

Норвежки археолози са завършили разкопките на корабно погребение от епохата на викингите, открито през 2018 г. Общо в ръцете на учените се озовали 8000 фрагмента от предмети. Освен останки от самата лодка археолозите са открили голямо кехлибарено мънисто, бижута, останки от две брадви, кремирани човешки кости и голям брой животински останки. Това съобщава изданието Sciencenorway.

През 2018 г. норвежките археолози открили корабното погребение от ерата на викингите в Гелестад, югоизточно от Осло. Това станало благодарение на георадарни проучвания. Първите проучвания показали, че на дълбочина около 50 сантиметра се намират останки от ладия с дължина около 20 метра. В близост до този обект имало още няколко гробници от епохата на викингите, останки от дълги домове, най-големият от които достига размери 60×15 метра.

Търсят още съкровища в Сътън Ху – британската „долина на кралете“

По време на разкопки близо до Рендълшам (окръг Съфолк, Великобритания) археолозите са открили селище, което според предварителните оцен...

През 2020 г. учените пристъпили към разкопки на погребалния кораб. Археолозите смятали, че този дракар е построен около 750-850 г. сл.Хр. В него е била погребана вероятно знатна и влиятелна личност. Самата гробница обаче значително пострадала през XIX век, когато, както и съседните гробници, била разорана от земеделци.

Археолозите, водени от Кристиан Льохсен Рьодсруд от Историческия музей на университета в Осло, официално са завършили разкопките на викингския погребален кораб, открит в Гелестад. Въпреки факта, че разбойници и фермери сериозно са повредили гробницата, учените успели да намерят общо 8000 фрагмента от различни предмети, кости, парчета желязо и мед.

Изследователите отбелязват, че най-забележителната находка е голямо кехлибарено мънисто. Дупката в този артефакт, според археолозите, предполага, че е бил прикрепен към дреха или към важен символичен предмет, като меч или ножницата му. Може би кехлибарът е бил използван и като талисман и е бил поставен в гроба, за да помогне на починалия да се пренесе в отвъдното. Освен това в един от почвените блокове учените забелязали с помощта на компютърно сканиране друго подобно мънисто. 

Археолозите открили и колекция от малки мъниста, които, изглежда, са били част от малка огърлица или гривна. Един от блоковете почва имало отпечатък и ръжда от голяма брадва, която вероятно е била взета от грабители. Още една брадва се намирала под остатъците от дъските и представлявала силно ръждясало парче метал. Археолозите са извадили и 25 конски зъба, както и 560 фрагмента от кости на копитни животни. Очевидно кон (или няколко коня) и говеда са били убити като част от погребалния ритуал.

Крепост на Калигула е открита край Амстердам

Голяма крепост е открита на нидерландския бряг, която според археолозите е изиграла ключова роля в успешното римско нашествие в Британи...

Зад стената на погребалната камера учените са открили няколко обгорели човешки кости, които може да послужат като доказателство за вторично погребение. Според учените костите са от друг гроб и са били тук при строежа на гробницата. Сред другите находки археолозите отбелязват останките от сандък, точилен камък и 1300 корабни гвоздея, чието точно положение ще позволи да се разбере структурата на кораба. Освен това изследователите са открили добре запазени парчета от кила с обща дължина девет метра, както и остатъци от покритието на палубите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com