Мит е, че жените губят интерес към секса с възрастта, сочи изследване

20890
Мит е, че жените губят интерес към секса с възрастта, сочи изследване
Снимка: iStock

Мит е, че жените губят интерес към секса, когато навлязат в средната възраст и след това, сочи изследване, което е проследило повече от 3200 жени в продължение на около 15 години.

„Около една четвърт от жените оценяват секса като много важен, независимо от своята възраст“, казва д-р Холи Томас, водещ автор на изследване, представено на виртуалната годишна среща през септември 2020 г. на Северноамериканското общество по менопауза, съобщава CNN.

„Ако жените са в състояние да говорят с партньора си и да се уверят, че правят секс, който е удовлетворяващ и приятен за тях, тогава е по-вероятно да го оценят като много важен, когато остареят“, каза тя.

Целибат: учен смята, че на хората трябва да се забрани да правят любов в Космоса

Според предишни изследвания жените са склонни да губят интерес към секса с възрастта. Но практикуващите женско здравеопазване казват, че това не съвпада с реалността, която виждат.

„Според някои от предишните проучвания всички жени губят интерес към секса, когато остареят – казва Томас. – Това наистина не историята, която чувам от всичките си пациенти.“

Изследването, представено през 2020 г., използва различен тип анализ, който позволява на изследователите да следват траекторията на желанието на жената във времето.

„Искахме да използваме този различен тип техника, за да видим дали наистина има тези различни модели – обяснява изследователката. – И когато търсите тези траектории, виждате, че има значителни групи жени, които следват друг път.“

Как се променят чувствата за секса с времето?

Изследването, което анализира данни от национално многостранно проучване, известно като SWAN или Изследване на здравето на жените, е открило три различни пътя в чувствата на жените относно важността на секса.

Около една четвърт от жените (28%) следват традиционното мислене по темата: те ценят секса по-малко през средната възраст.

Други обаче казват точно обратното. Около 27% от тях споделят, че сексът остава изключително важен през 40-те, 50-те и 60-те години – изненадващо противоречие с убеждението, че всички жени губят интерес към секса с напредване на възрастта.

„Сексът ще изглежда различно“, казва д-р Стефани Фобион, директор на Северноамериканското общество по менопауза, която не е участвала в проучването.

„Няма да изглежда по същия начин на 40, както на 20; няма да изглежда по същия начин на 60, както на 40, и няма да изглежда по същия начин на 80, както на 60 – обяснява тя. – Може да има някои промени, които трябва да направим, но хората като цяло, които са здрави и в добри отношения, остават сексуални.“

Папата благослови секса: Най-хубавото нещо, което Бог е дал на човека

Изследването сочи, че жените, които високо ценят секса, споделят следните характеристики: те са по-високо образовани, по-малко депресирани и са изпитвали по-добро сексуално удовлетворение, преди да навлязат в средната възраст.

„Жените, които са имали по-удовлетворяващ секс, когато са били на 40 години, са по-склонни да продължат да ценят секса високо, когато остареят“, каза Томас.

Може да има и социално-икономически фактори, добавя тя. Например по-високообразованите жени може да имат по-високи доходи и да се чувстват по-стабилни в живота си с по-малко стрес.

„Следователно те имат повече пространство, за да направят секса приоритет, защото не се тревожат за други неща“, казва Томас.

Проучването е констатирало още един фактор, важен както за жените, които имат по-нисък интерес, така и за тези с висок интерес – това са расата и етническата принадлежност.

Афроамериканските жени по-често твърдят, че сексът е важен за тях през средната възраст, докато китайките и японките са по-склонни да оценяват секса като маловажен през годините на средната си възраст.

„Искам да подчертая, че е много по-вероятно да се дължи на социокултурни фактори, отколкото на който и да е биологичен фактор - уточнява Томас. – Жените от различни културни групи имат различни нагласи… различни нива на комфорт относно остаряването… и това дали е „нормално“ една жена да продължава да цени секса, когато остарее.“

Какви фактори влияят върху сексуалния интерес на жената?

По-голямата част от жените (48%) попадат в трета група: те ценят здравословния сексуален живот, когато навлизат в годините на менопаузата, но постепенно губят интерес през 50-те или 60-те години.

Има редица емоционални, физически и психологически фактори, които могат да повлияят на начина, по който една жена гледа на секса, казват експертите. Повечето могат да бъдат разделени на четири категории:

Медицински състояния: Когато жените навлизат в перименопаузата на 40-те и 50-те години, те започват да изпитват хормонални промени, които могат да доведат дотам сексът да стане по-малко задоволителен или дори болезнен. Горещи вълни и други признаци на менопаузата могат да повлияят на настроението и качеството на съня, което води до умора, тревожност, раздразнителност, мозъчна мъгла и депресия.

Много медицински състояния могат да възникнат или да се влошат през средната възраст, което също може да повлияе на либидото.

Психически и емоционални съображения: Психологическият компонент на секса може да има огромно влияние върху нивата на сексуално желание на жената. История на сексуално или физическо насилие, борба със злоупотреба с вещества и депресия, безпокойство и стрес са основните фактори в тази категория.

Въпреки че изследването не разглежда конкретно тревожността, резултатите показват, че жените с повече симптоми на депресия са много по-малко склонни да оценят секса като приоритет в живота. В допълнение към емоционалното въздействие намаленото либидо е страничен ефект на много антидепресанти, предписвани за лечение на депресия.

Какво се случва с нас, когато не правим секс дълго време?

Какво се случва с нас, когато не правим секс дълго време?

Партньорство: Жените на средна възраст също може да се сблъскат с драматични и обезпокоителни промени в романтичния си живот, които могат да окажат голямо влияние върху интереса им към секса.

„Дали губят романтичен партньор заради развод или смърт? Дали романтичният партньор развива здравословни проблеми, които правят секса по-труден или неудобен? Стават ли заети с други аспекти от живота си – кариера, грижа за внуци или дори пораснали деца, които се връщат? Това затруднява приоритизирането на секса“, казва Томас.

Дори и да имат партньор, връзките може да са имали възходи и падения, които да повлияят на това как една жена се чувства относно интимността.

Социални фактори: Обществото също влияе върху това как една жена се чувства по отношение на секса. Религиозните, културните и семейните ценности по темата могат да играят голяма роля за сексуалната лекота и удовлетворение.

Какво може да се направи?

Разбира се, ако жената не се притеснява от липсата на секс, тогава няма причина да отиде на лекар, казват Фобион и Томас. Но и двамата напомнят, че според минали изследвания около 10% до 15% от жените, които имат по-слаб интерес към секса, се притесняват от това и биха искали да потърсят решение.

Има начини, по които лекарите могат да помогнат, включително лекарства и терапии, но първо жената трябва да потърси лекарска помощ.

Брайън Адамс: Лекарят ми каза, че мъжете се нуждаят от секс 27 пъти на месец, но кой прави това наистина?

„Предишни изследвания показват, че жените често наистина се колебаят да се обърнат към лекарите си, може би защото се срамуват или го виждат като част от нормалното стареене и не смятат, че си струва да повдигат въпроса“, казва Томас.

Фобион добавя: „В крайна сметка жените трябва да говорят, ако имат притеснения относно сексуалното си здраве. Това е важна част от живота и има решения за тези, които се борят с това.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com