X
 
 

Може ли някой по-умен да е живял преди нас на Земята?

11125 11
Може ли някой по-умен да е живял преди нас на Земята?
Снимка: © NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Обичаме да мислим, че сме изключение: интелигентен живот, който е развил изключително сложна индустриализирана цивилизация, за разлика от всичко досега. Но дали всъщност бихме разбрали, ако преди милиони години някои други форми на живот са създали огромни градове, променили са пейзажа и са създали своя собствена цивилизация? Какво би останало от тях, което можем да открием сега ?

Това е мисловният експеримент, който директорът на Института за космически изследвания на НАСА Гевин Шмид и професорът по физика и астрономия в Университета в Рочестър Адам Франк изследват. Те искат да разберат дали някакви доказателства за изключително напреднала цивилизация биха могли да се запазят десетки милиони години в бъдещето и, ако е така, под каква форма може да бъдат. Резултатите от проучването им са публикувани в International Journal of Astrobiology.

Правителството отпусна още над 22 млн. лв. за наука

Министерският съвет одобри увеличение с 22 250 000 лева на разходите за изграждане на Национална пътна карта за научна инфраструктура. ...

„Гевин и аз не видяхме доказателства за друга индустриална цивилизация“, казва Франк. Тъй като не са открили никаква цивилизация преди човека, те разглеждат какво влияние оказваме ние като вид на планетата и колко дълго тези въздействия могат да бъдат открити в бъдещето. „Тези въпроси ни карат да мислим за бъдещето и миналото по много по-различен начин, включително как всяка цивилизация в планетарен мащаб може да се издига и пада.“

Въпреки че имаме много доказателства за минали цивилизации под формата на статуи и отломки, които датират най-много няколко хиляди години назад, нещата стават далеч по-непрозрачни, когато часовникът се върне с няколко милиона или стотици милиони години, предаде БГНЕС.

Наричайки това „Хипотезата на Силуриан“, двамата учени спекулират какво би останало, ако една цивилизация живее около 100 000 години преди около 60 милиона години. Това може да звучи отдавна, но в историята на Земята е просто минута. Шансът за вкаменелости обаче би бил рядък, така че какво друго да търсим?

Като вид, ние в момента оставяме всякакви следи, които ще бъдат открити след 100 милиона години. Хранейки 7 милиарда души, ние напълно променихме азотния цикъл, като голяма част от него сега се намира в утайката на дъното на океана и върховете на планините. От друга страна, редките елементи, които някога са били заровени дълбоко, сега плават свободно на повърхността, тъй като ние развиваме все по-сложна технология.

Скоростта на вятъра се увеличава и това е добра новина

Ново проучване установява, че глобалните скорости на вятъра са се увеличили значително след 2010 г. след десетилетия на спад, информира...

Не е необходимо дори да се споменават промените във въглеродния цикъл от изгарянето на толкова изкопаеми горива или милионите тонове пластмаса, които се изхвърлят. Някои дори предполагат, че цялата пластмаса, която произвеждаме, образува нов вид скала и всички тези промени ще бъдат открити далеч в бъдещето.

Всичко това очевидно е хипотетично засега, но има важен момент. Това са тези улики, които бихме могли да използваме, за да търсим по-ранни напреднали цивилизации на други планети.

„Ние знаем, че ранният Марс и може би ранната Венера са били по-обитаеми от сега, и вероятно един ден ще пробием и геоложките утайки“, казва Гавин Шмид. „Това ни помага да мислим за това, което трябва да търсим.“

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 5 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Да продължавам ли с простащините? Къде са интригантите, къде е интригата? Няма ли най сетне някой да ми противоречи, да се заяде, да се опита да ме обори? Омръзна ми сам да си задавам въпроси и сам да си отговарям!!! Хайде, включвайте се, че ще подивея вече!!! Не'ам нерви!!!
 • Октомври 4 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ахахаха , обидени actualno. com. А , изобщо не ме трогва просто отбелязвам. Хахахаха. Е как да не е македонизъм всичкото това и в хилядите подобни ? Демек , а бе да бе Г.Делчев имал там нещо общо с България нали ама си е чист македонец/ НЕ Българин/ Едно такова неясно и размито. от който някой от Тайланд нищо няма да разбере точно. Е , ами всичкото по горе е в ТОЗИ СТИЛ.
 • ОктомвриТ 4.1 ОктомвриТ преди 1 месец Профил на трол?
  Непросветеният от Тайланд ще остане с впечатление , че Г.Делчев е македонец/ Не Българин/ обаче има и такива дето твърдят , че е такъв. И така с това по горе. А , то ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА / нашата МАЙКА/ ЗАКРИЛНИЦА Е ОСЕЯНА С БЕЗСПОРНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ПРЕДИШНИ цивилизации.Ама тоя /МОЖЕ БИ и вие actualno com сте съгласни с този БЛЮВОЧ ?
  : 0 !
 • Октомври 4.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ами съгласните сте. И всичкото ви е такова , зашото вие СТЕ ИЗБРАЛИ ДА СЛУЖИТЕ НА ЛЪЖАТА. и ви харесва ТОВА. А , това е Б НА ГЛОБАЛНАТА ЛЪЖА. Защото А е ПРИКРИВАНЕТО НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ЧУЖДОЗЕМНИ РАЗУМИ ОВЛАДЯЛИ 4 СИЛИ НА ВСЕЛЕНАТА.и знаещи КАКВО Е 5 ТАТА/ ИНФО*Е/ ПОЛЕ ИЛИ ИСТИНСКИЯТ БОГ.Хахахаха А , ние идваме от Марс или поне една част от нас , другата е местна Маймуна.Нужна хибридизация.
  : 0 !
 • Октомври 3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Хайде първият заегнат се обажда. Какво предлага тази Космическо крайно изостанала и все по деградираща цивилизация генерално ? Предлага еднополови бракове , предлага цял живот да работиш като роб за прехраната си , предлага творци като азис в изобилие , предлага наркотици , предлага войни е предлага и забрадки за жените , черни забрадки и всичките и предложения са все в този дух и мисъл. Най вече виж още ›› ПРЕДЛАГА ВОЙНИ И РАЗРУХА.
 • Октомври 3.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Предлага и насажда ИЗМАМАТА . А , вие actualno com сте един от стотиците хиляди проводници на това. А , пък Енетелегенцията на тази Деградираща цивилизация са все психично болни хора като л ван бетховен и подобна вавилонска п*плач. Обаче Нашите от Джедайският Орден ако дойдаТ от Пространство/Времето и ще обърнат нещата Генерално и безкомпромисно. Иначе благодарение и на вас от actualno com сме пра виж още ›› во към Вселенската Канализация.
  : 4 !
 • Октомври 3.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  И вие actualno com. сте част от КАЙМАКА на всичко това . Е , как не с по 24 висши образования/ иначе абсолютни бръмбъри в мозъка/ и давате профанизири квалификации на нормални хора като мен. И аз давам ама мога да ги докажа , че са верни , а вие НЕ МОЖЕТЕ да докажете нищо . Само може да се пъчите с установените догми и да повтаряте отново и отново лъжите и дезинформацията с различни думи. Точно ка виж още ›› то лаже ристевски и брат му.
  : 1 !
 • Октомври 2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Сериозно. Цялата Планета над вода , под вода е ПЪЛНА С КАТЕГОРИЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА , че преди днешната деградираща цивилизация са живяли доста по умни и знаещи същества от нас.КАТЕГОРИЧНИ доказателства . Е , какви са тези шмид и франк ? Ами лаже ристевски и брат му. Е това са. Този човек днешният може да бъде център само в Канализацията. До там Babylon тотално е одъбилил хората благодарение и на вас виж още ›› actualno com.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Да бъда възможно най точен тези не са точно лаже ристевски и брат му. Тия са все едно от комисията и сега умват дали Гоце Делчев е бил Българин , но чрез сложна семантика въртят , сучат и пак не бил точно Българин. Тоест ти са обучени от лаже ристевски и брат му. Така се прави , така. после хиляди медии им публикуват глупостите и ОдЪбиляването сред хората продължава ПРИ ВСЕ ОЧЕВАДНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВ виж още ›› А. БЕЗСПОРНИ И КАТЕГОРИЧНИ.
  : 2 !
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Македонизъм от най високо ниво. Сега кой обича да си мисли ИЛИ всъщност от детската люлка цялата система , уви нашите родители ни втъпляват , че сме първите. После ако все пак не си дЪбил и започваш да се съмняваш , но училището те мачка ако продължиш да търсиш Истината. Абе смотляци от actualno Пумапунко и все словесното изтъркано Пирамидите в Гиза , а и в Мексико и Белиз туземци ли ги строиха ?
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Абе , actualno com вие дето сте съвременни хора с по 18 висши образования и имащи претенции за каймака на това общество , а и на Световно ниво най много една СЛАМЕНА колиба да построите. Макар и това да е съмнително. И така сте всички каймаци
  : 4 !