На 19 км под земята има живот

68565
На 19 км под земята има живот
Снимка: Thinkstock

Повърхността на Земята изобилства от всевъзможни форми на живот. Живот има и в най-тъмните и отдалечени кътчета на океаните, но колко дълбоко в земните недра може да има жив организъм? Ново изследване доказва съществуването на бактерия на 19 километра под земята. Вероятно това е съществото, поставящо рекорд за най-дълбоко местоживеене, пише Space.com.

Изследването на границите на живота е важно както само по себе си, така и за проучването на възможностите за възникване и съществуване на живот на други планети, където условията са по-сурови.

Теория на Големия филтър

Възможно ли е сме стигнали далече в развитието си? Теорията на Големия филтър предполага, че всички развити цивилизации в крайна смет...

“По-голямата част от изследванията съобщават за микробен живот не по-дълбоко от няколко километра”, казва Филипа Стодард от Департамента по геофизика на Йейлския университет. “Ако приемем, че данните ни са верни, те значително разширяват представите за разпространението на живота в земната биосфера”.

Следвайки нишки от почти две десетилетия полева работа, Стодард и колегите й са проучили скали на остров Лопес в северозападната част на щата Вашингтон. Те са открили оголена скала, съдържаща жила от минерала арагонит, която се е придвижила до земната повърхност при геологични процеси преди милиони години. Учените са установили, че скалата съдържа необичайно високи нива на леката форма на елемента въглерод, която обикновено се произвежда от микроби, отделящи съдържащото въглерод съединение метан.

Най-вероятното обяснение е, че форми на живот, които са съществували дълбоко под земната кора, са оставили въглеродните следи. Тези микроби са били на дълбочина, където е трябвало да се справят с екстремни температури и налягане - драматична проява на издръжливостта на живота и способността му да оцелява и при непосилни условия. “Мисля, че резултати като нашите са изключително окуражаващи за възможността за живот на други планети”, казва Стодард. “Колкото повече научаваме за екстремните условия на нашата планета, толкова повече се убеждаваме колко издръжлив е животът”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно