Нова теория: Тутанкамон може да е загинал пиян в катастрофа

8328
Нова теория: Тутанкамон може да е загинал пиян в катастрофа
Снимка: Getty Images/Guliver

3300 години след смъртта на един от най-известните фараони на Древен Египет – Тутанкамон – учените продължават да разследват причините за смъртта на 19-годишния египетски владетел. Едно от основните предположения относно причините за смъртта му е, че фараонът е починал в резултат на инфекция на открита рана.

Но като се отчита фактът, че Тутанкамон е обичал виното, той може да е загинал при злополука, вследствие на управление на колесница в пияно състояние, гласи нова теория, пише ScienceFocus.

Доктор вдига ножица над мумията на Тутанкамон. Какво става след това?

Новата теория за причината за смъртта на фараона е предложена от египтолога София Азиз. Тя смята, че владетелят на Древен Египет е загинал в резултат на катастрофа на колесница, която е управлявал след употреба на вино. След като паднал от колесницата, фараонът получил отворена рана, която се е инфектирала, а това е довело до скоропостижната смърт на Тутанкамон. Тоест новата теория разширява предишната хипотеза, като посочва как точно може да се е появила смъртоносната рана на фараона.

От една страна, учените преди повече от 10 години са стигнали до извода, че Тутанкамон е починал в резултат на инфекция на рана, но от друга страна, е станало известно, че за фараона е било трудно да ходи поради увреждане на краката. Следователно той не е можел да управлява колесница. Азиз обаче смята, че Тутанкамон може да се е движил нормално.

Според египтолога заедно с Тутанкамон в гробницата му са били поставени онези предмети, които ще му трябват в отвъдното. Например това са големи запаси от сухо бяло вино, както и няколко колесници.

Тялото на Тутанкамон било погребано небрежно

В гробницата на Тутанкамон е открита и броня, което означава, че владетелят на Древен Египет по-скоро е бил воин фараон, казва Азиз. Изследователката твърди, че фактът, че повечето съвременни пътни произшествия включват тийнейджъри, вероятно е бил такъв и когато хората са управлявали колесници.

Според египтолога инцидентът може да се е случил, докато Тутанкамон е управлявал колесницата бързо и в нетрезво състояние. В резултат на този инцидент владетелят на Древен Египет може да е наранил крака си и да е получил открита рана. Тоест фараонът може да е получил увреждането на краката преди смъртта си и това да не е била вродена особеност.

Някои изследвания предполагат, че Тутанкамон е имал деформирано стъпало, но според Азиз такава деформация може да е възникнала по време на балсамирането на трупа преди погребението. Следователно, според новата теория, Тутанкамон е починал от инфекция на отворена рана, а тя се е появила в резултат на злополучно управление на колесница.

Други египтолози смятат, че теоретично наистина Тутанкамон може да е карал колесница и да е бил много подвижен млад мъж. Тоест дори да е имал вродена деформация на стъпалото, това не би повлияло на придвижването му.

Плодът на гнева. Учени разкриха мистерията на проклятието на Тутанкамон

Но експертът по изследване на египетските мумии Зинк Алберт смята, че патологията на стъпалата е съпътствала Тутанкамон през целия му живот, както показват други изследвания. Така той не е можел нито да ходи нормално, още по-малко да управлява колесница.

Въпреки че експертът потвърждава наличието на фрактура на крака, причината за тази фрактура не може да бъде установена.

В същото време Азиз е на мнение, че е необходимо да се проведе ново изследване, на макар и силно повредената, но запазена ДНК на Тутанкамон, както и по-задълбочено изследване на вътрешните му органи. Това ще позволи да се установи по-точно причината за смъртта на фараона, въпреки че е много трудно да се направи това след три хиляди години.

В същото време наскоро учени направиха нова реконструкция на лицето на Тутанкамон:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com