Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наш епидемиолог не се притеснява, че мутациите на коронавируса ще спрат ваксината

29 декември 2020, 08:51 часа • 2217 прочитания

Нямам притеснение в краткосрочен план, че една или повече мутации на коронавируса ще спрат действието на ваксината. Това заяви епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, пред Нова телевизия.

Според него, мутациите сега влияят на един или друг сегмент, а не променят цялостно S-протеина, чрез който вирусът влиза в нашите клетки. Той обаче изрази притеснение, но не и паника, че "британският вариант" на коронавируса наистина изглежда по-заразен. Няма обаче още данни да е по-тежък и да носи повече смърт.

Малко рано е да се говори за край на пандемията, при положение че имаме няколко хиляди ваксинирани в България. Виждаме началото на края на пандемията, коментира още д-р Марков пред Нова телевизия.

Няма съмнение, че такъв ден ще дойде – ден, в който ще захвърлим маските и ще забравим мерките. Ще трябва обаче доста да изчакаме, особено в България, за да стигнем ниво от 50-60% ваксинирани и да махнем противоепидемичните мерки, предупреди д-р Марков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес