Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научно изследване установи бактерии в мастилата за татуировки

04 юли 2024, 20:22 часа • 1938 прочитания

Научно изследване в САЩ алармира за възможно наличие на бактерии в мастилата за татуировки, съобщи ЮПИ. Мастилата за татуировки и перманентен грим могат да причинят инфекции при наличие на бактерии в запечатаните и неотворени флакони.

Още: Мъж си татуира плочки на корема, за да не тренира за лятото (ВИДЕО)

Известно е, че бактериите живеят в анаеробна среда като дермата на кожата заедно с аеробни бактерии, каза Питър Ким, микробиолог от Националния център по токсикология към Агенцията по храните и лекарствата в САЩ. Това означава, че заразено мастило може да бъде източник на инфекции и с двата вида бактерии. Резултатите са публикувани в сп. Applied and Environmental Microbiology, издавано от Американското общество по микробиология.

Още: Татуиран и нацепен: Италиански свещеник побърка интернет (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите на Ким целта е да се оцени важността на изследването на мастилата за евентуално наличие на бактерии и други микроорганизми, съобщи БТА. Екипът на Ким е изследвал 75 мастила от 14 различни производители в САЩ. В около 35 процента от продуктите, продавани в страната, са открити бактерии. Ким изтъква, че замърсените мастила не са единственият проблем. Татуировките могат да предизвикат усложнения като възпаления, алергични реакции, токсични реакции и др

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес