Не един, поне два астероида са погубили динозаврите

6024
Не един, поне два астероида са погубили динозаврите
Снимка: iStock

Учени откриха следи от нов древен кратер в северната част на Атлантическия океан, което показва, че динозаврите може да са измрели вследствие на сблъсъци с няколко астероида. Това става ясно от статия, публикувана в списание Science Advances.

Изследователите смятат, че кратерът се е образувал от удар на голям метеорит преди около 66 милиона години в края на мезозойската ера – горе-долу по същото време се е образувал кратерът Чиксулуб край бреговете на полуостров Юкатан в Мексико. Новооткритият кратер Надир е с размер само около осем километра и е погребан на 400 метра под водата на 400 километра от западната част на Гвинея в Африка.

Предполага се, че Надир е възникнал поради удара на метеорит, който може да е бил фрагмент от по-голямо небесно тяло или да принадлежи на рояк астероиди. Резултатите от компютърните симулации показали, че диаметърът на метеорита е достигал 400 метра, а падането му трябва да е предизвикало цунами с височина 914 метра на мястото на удара, както и земетресение с магнитуд над 6,5 по Рихтер. Въпреки че астероидът е причинил само локални щети, учените предполагат, че по това време Земята може да е била подложена на чести бомбардировки.

Предполагаемият размер на астероида съответства приблизително на този на астероида Бену, който е целта на мисията OSIRIS-REx за получаване на образци на НАСА, ръководена от Университета в Аризона. Според изчисленията отделената в резултат на удара енергия около хиляда пъти е превишавала енергията на цунамито, предизвикано от подводното изригване на вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай на 15 януари 2022 г.

„В зависимост от характера на засегнатата местност и близостта на населените места, ударна вълна с такъв размер, според очакванията, ще предизвика смъртта на повече от 300 000 души“, отбелязват учените. Изследователите открили новия кратер, като анализирали сеизмичните данни от континенталния шелф на Гвинея.

„Никога не съм виждал нещо подобно. Вместо плоските седиментни слоеве, които очаквах да видя на шелфа, открих падина на дълбочина 8,5 км под морското дъно с много необичайни характеристики“, казва д-р Уисдин Никълсън, геолог в университета Хериот-Уат в Единбург. Кратерът Надир е кръстен на близката подводна планина и учените нямат съмнение, че той е образуван от удар на метеорит.

Климатичните последици от подобно събитие зависят от количеството летливи вещества/аерозоли, изхвърлени в атмосферата, отбелязват изследователите. Те смятат, че въздействието може да е освободило значителни количества парникови газове от находища, заровени на плитки дълбочини.

Хипотезата на учените обаче тепърва трябва да се потвърди. Ако тя е вярна, това означава, че двата астероида са фрагменти от едно и също родителско тяло или че по това време е имало масивен астероиден дъжд.

„Въпреки че е много по-малък от ударния обект Чиксулуб, причинил измирането, самото му съществуване ни кара да проучим възможността за група от удари в късна креда“, казва д-р Шон Гулик от Тексаския университет в Остин и съавтор на изследването. Сега екипът планира да пробие дупка в района, за да потвърди произхода на сблъсъка и да определи по-точно възрастта му.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Видео показва последствията от падането на астероиди на Земята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com