Недостигът на витамин D провокира риск от Алцхаймер и деменция

49665
 Недостигът на витамин D провокира риск от Алцхаймер и деменция

Подчертан недостиг на витамин D удвоява риска от деменция и Алцхаймер при хората над 65 години, съобщава Франс прес, позовавайки се на изследване, публикувано в изданието на Американската академия по неврология "Neurology".

В продължение на шест години международен екип от учени е следил нивата на витамин D в кръвта на 1 658 здрави възрастни американци. През този период 171 от тях са развили деменция, а 102-ма Алцхаймер.

Аспиринът намалява риска от рак

Всекидневният прием на аспирин в малка доза съществено намалява риска от развитието и смъртност от рак на стомаха, дебелото черво и хра...

Изследването посочва, че ниските нива на витамин D увеличават с 53% риска от деменция, този риск нараства на 125% в случай на силен недостиг от този витамин в сравнение с хората с нормални стойности.Наблюденията показват, че при хора с недостиг на витамин D рискът да заболеят и от Алцхаймер нараства с 69 %, този процент може да стигне до 122 при тези, които са с подчертан дефицит на този витамин.Предстои извършването на клинични опити с цел а бъде доказано дали консумирането на богата на витамин D храна, като тлъсти риби (сьомга, скумрия и др.), или приемането на допълнителни количества под формата на добавки, може да забави и дори да предотврати появата на Алцхаймер и деменция.

Според изследването нива на витамин D над 50 наномола на литър поддържат мозъка в добро здраве.Три са източниците, от които може да се набавя витамин D:  тлъстите риби и добавките, излагането на слънце позволява на ултравиолетовите лъчи да синтезират иват на холестерола в организма.

Пейтнайсет минути излагане на слънце дневно са достатъчни за набавяне на нужните количества витамин D, който между другото се складира за няколко месеца в черния дроб и мазнините.С възрастта обаче кожата губи способността си да синтезира витамин D, сочи изследването.Освен това в много страни слънцегреенето през зимата е доста кратко и не позволява на кожата да синтезира витамин D.Деменцията, разновидност на която е болестта на Алцхаймер, е сред най-големите предизвикателства за общественото здраве с 44милиона случая годишно в света, цифра, която се очаква да се утрои до 2050 в резултат на бързото остаряване на населението.Смята се, че един милиард души в света страдат от недостиг на витамин D.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com