Непознатата раса. Учени са открили следи от библейските гиганти

22016
Непознатата раса. Учени са открили следи от библейските гиганти
Снимка: Osmar Schindler / Public Domain

Изследователите спорят за може би най-мистериозните хора от Библията: потомците на ангели - гиганти, високи едва ли не няколко километра. Колкото и да е странно, те може да имат реални прототипи, пише Ordo News.

"Падналите хора"

Една от най-загадъчните библейски книги е „Битие“ с описание на сътворението на света, живота на първите поколения хора и Потопа. Там много неизвестни.

Например в шеста глава се казва: „В онези дни имаше великани на земята; а и след това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери и те им раждаха синове, това бяха онези силни и знаменити старовременни мъже." (6:4)

В еврейския оригинал – нефилимите. Което според една версия означава "падналите". Тази дума се среща няколко пъти в Библията. Според пророчествата на Йов това били синове на истинския Бог. А Книгата на Енох ги нарича деца на ангели и хора с ръст няколко километра. На други места те са или потомци на Сит, третия син на Адам и Ева, или паднали духове.

Неопределеността е породила много разногласия. Теолози, християни и евреи спорят за мистериозния народ още през първия век на нашата ера. Днес също се занимават с този проблем. През последните десетилетия археолозите все повече намират потвърждение на определени библейски събития. А известните персонажи от свещената история, според тях, имат прототипи. Замислили се и за нефилимите. Американски археолози и теолози се опитват да разберат кои са били те всъщност. Има няколко улики.

"Впечатляващи погребения"

"Книгата на Енох, най-значимият старозаветен апокриф, твърди, че нефилимите са се спуснали от небето. Там се споменава и планината Хермон, което се превежда от иврит като "изгнание". Тоест те са живели там", обяснява американски изследовател Руди Ланда.

Тази планинска верига се намира на територията на съвременните Израел, Либия и Сирия. А пред него се простира Голанското плато. И двата топонима се срещат често в Библията.

Поради конфликта между Тел Авив и Дамаск не е лесно да се попадне там. Въпреки това там археолозите са открили няколко древни предмета. Най-интересният е Гилгал Рефаим, или "Колелото на духовете".

​Hebrew Wikipedia / CC BY-SA 3.0

Това е мащабен комплекс от стотици долмени – погребални съоръжения. Централната част се състои от 42 хиляди камъка, разположени в кръгове с диаметър до сто и половина метра.

В една от камерите учените са открили златни украшения, направени преди пет и половина до шест хиляди години. И не е известно кой е построил всичко това.

Божият гняв: учени разкриха тайната на гибелта на Содом и Гомора

Книгата „Изход“ съобщава, че тук е управлявал цар Ог, чието легло е било дълго девет лакти (четири метра и половина). Това, според Ланда, е намек за принадлежността му към нефилимите.

„Според една версия такава впечатляваща крипта в Гилгал Рефаим е била предназначена за него“, посочва изследователят.

"Невярно тълкувание"

Писанието казва много малко за Ог. Нищо не се знае за неговото царство. А хората се наричат нефилими или рефаими (на еврейски „големи“).

"Изследователите на Библията през XIX век са разбирали тази дума не като нещо голямо по размер, а като нещо величествено, мащабно, значимо. Това означава, че "рефаим" и "нефилим" са самонаименованията на хората. Например вижте колко сме мощни", твърди американският историк Том Меир.

И така, какво е това племе? Отговорът според учения е в Библията. В него се казва, че гигантите са потомци на Сит.

"Тоест това са били племенни кланове. В един момент те са се смесили с линията на Каин - обяснява той. - Оттук и легендата за гигантите."

Потомците на третия син на Адам и Ева според легендата са амореите – номадско семитско племе, живяло в Западна Азия преди четири-пет хиляди години.

Те са създали няколко държави, включително във Вавилон. На върха на своята мощ техните земи са обхващали съвременните Сирия, Йордания, Ирак, Израел и Ливан. Амореите строели активно.

"Тях, подобно на нефилимите, хрониките наричат синове на Бог. Това е общоприето име за близкоизточните народи от онази епоха, чиито владетели са били наричани богове", добавя Меир.

Затова е напълно възможно легендарните гиганти да са имали съвсем реален прототип. Вярно е, че аргументите на кабинетните учени все още не са потвърдени от археолозите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Древни "проклятия на Мойсей" са дешифрирани в Израел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com