Италианско списание призна труда на български професор за рака на кожата и риска от някои лекарства

3471
Италианско списание призна труда на български професор за рака на кожата и риска от някои лекарства
Снимка: личен архив

Сериозно внимание и обширен материал за организирания от Българското дерматохирургично дружество (БДДХ) годишен конгрес има от известеното списание Dermatology Reports. Там беше публикувана голяма статия, която се съсредоточава върху голямата тема за рака на кожата и специализираните данни, методи за лечение и дискусии в рамките на IV-тия конгрес на БДДХ. В материала е обърнато и сериозно внимание и на темата за страничните ефекти от сартаните (клас лекарства за кръвно) и рискът при продължителна употреба те да повлияят за развитие на меланома.

ОЩЕ: Нови сигнали и данни за канцерогенен ефект от клас лекарства за кръвно

Actualno.com потърси проф. д-р Георги Чернев, ръководител на кожната клиника в МВР болница, за коментар относно статията в Dermatology Reports:

Проф. Чернев, поредно международно списание - този път италианско, отразява конгреса на БДДХ от 12 март 2022 като отново се обръща внимание на патогенезата на меланома, нитрозамините в лекарствата за кръвно и иновативното лечение на меланома. Как ще коментирате?

Интересът е събуден! Част от Европейската дерматологична школа лека-полека излиза от летаргичния си сън и се сблъсква с проблемите, касаещи патогенезата и хирургичното лечение на кожните тумори. И това е добре. 

Въпросите и дилемите обаче все още стоят пред клиницистите. Тези теми не могат да бъдат игнорирани за продължителен период и предполагам, че това списание няма да е и единственото, което ще ги осветли!

Италианското дерматологично съсловие е сред едно от най-силните и влиятелните в научните среди. Фактът, че отразяват наш конгрес говори много. За нас, но и за тях самите - вече не сме сами!

Новите идеи се сблъскват със статуквото. Изисква се постоянност и себераздаване, ако искаме да сме успешни.

Български професор с признание от Португалия за научен труд относно рак на кожата и някои лекарства

Официалното списание на Португалското дружество по дерматология публикува специализирана статия, чийто водещ автор е български учен &nd...

Доста време вече продължава тази борба, за да се обърне внимание на трудовете Ви? 

Наблюдаваме известна доза повтаряемост на събитията и мисля , че това е важно. Особено по отношение на двете теми - нитрозамини и рак на кожата и персонализирана едноетапна меланомна хирургия.

Не би следвало да бъде игнориран и фактът, че в близкото минало 2 наши конгреса бяха отразявани в американско дерматологично списание с висок фактор на значимост именно поради иновативността на лекциите и българските идеи - ТУК и ТУК!

Различната гледна точка изисква съответно и определено време за осмисляне и възприемане. Периодът на осъзнаване не винаги е кратък.

Имайки предвид участието на доста млади лекари на конгреса, това не е ли определено повод за гордост? Нов път и визия за младите лекари?

Години по-късно: В САЩ чуват български предупреждения за канцерогенни лекарства, а в България?

От 2018 година алармираме за този грандиозен проблем с оглед взимане на редица фактори под внимание, с оглед максималната п...

Би следвало да сме горди с всичко случващо се по тази тема - с международното признание, което получава конгресът ни, младите хора, желанието за иновации и промени.

Да, признанието е и за по-младите ни колеги, по отношение на тяхното желание за реализация и стремеж към бърза еволюция. И някои от тях постигат това в определено кратки срокове. В завидно кратки срокове бих казал. Но трябва да има и постоянство. А това изисква много усилия. Първоначалният ентусиазъм не трябва да угасва. Динамиката на работния ритъм и сроковете за реализация понякога са убийствени, а възвръщаемостта на инвестициите не винаги е материална и не настъпва веднага. За много млади хора това е проблем…

Все още не се говори много по темата за нитрозамините в медиите, не мислите ли?

Би било по-полезно за пациентите да има по- голяма гласност и чуваемост.Но всяка медия определя своите приоритети самостоятелно. 

За да оставиш някаква трайна следа като официоз, би било редно да се занимаеш и с нещо по-нестандартно за голяма част от сегашното ни общество, като например да се фокусираш върху истината и търсиш решения. Правилни решения.

Изтеглени са партиди лекарства за кръвно заради риск от рак - потвърждават ли се български данни?

Само за два месеца (март и април) фармацевтичният гигант Pfizer изтегли от пазарите в САЩ и Пуерто Рико партиди от две свои лекарства з...

Уморен ли сте вече?

За жалост един мой бивш шеф навремето беше казал следното: "Добрата новина не е новина. Лошата новина е новина" И мисля, че се оказва прав.

Разгадаването на патогенезата на една от най-страшните неоплазми - меланомът, както и иновативното му и щадящо лечение остават наш приоритет в близките години. 

На моменти има и периоди на умора, но важно е посоката да е правилна. Бъдещето ще покаже.. 

Проф. Георги Чернев: Предстои 5-ти конгрес на Българското дерматохирургично дружество

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com