Нови научни данни за опасни примеси в лекарства: Говори проф. Георги Чернев

33133
Нови научни данни за опасни примеси в лекарства: Говори проф. Георги Чернев
Снимка: личен архив

Темата с опасните примеси в определени лекарства - т.нар. нитрозамини (според класификацията на Европейската агенция по лекарствата, това са химични съединения, класифицирани като "вероятни канцерогени" на база изследвания при животни), е отново на дневен ред. За нови данни по нея говори проф. Георги Чернев, ръководител на кожната клиника на МВР болница, който е посветил години на наблюдения и научни трудове заедно със свои колеги, касаещи развитие на рак и употреба на лекарства.

Професор Чернев, как вървят официалните Ви наблюдения относно развитието на рак заради специфично замърсяване на лекарства?

Понякога бързите решения излизат скъпо. Официализирахме нови данни за развитие на рак след прием на потенциално контаминирани (замърсени) лекарства на българския пазар.

Публикуваните наши нови научни трудове се възприемат все по-добре от международната научна общност. Първоначалните съмнения постепенно се разсейват. Вече никой не отрича тезата, че нитрозамините причиняват рак на кожата. Нито у нас, нито по света:

НАУКАТА ЗА ЗАМЪРСЯВАНИЯТА С НИТРОЗАМИНИ - ТУК!

Публикувахме едновременно няколко важни труда по темата.

Бихте ли споменали какво тематизирате в тези трудове и кои са?

Единият научен труд е фокусиран върху ролята на сартаните и тиазидните диуретици за развитието на кератиноцитните ракови форми. И в частност развитието на базоклетъчни карциноми и верукозни карциноми след прием на олмесартан, валсартан и хидрохлоротиазид:

НАУЧНИЯТ ТРУД - ТУК!

Интересното е, че въведохме ново понятие в световен мащаб: нитрозогенеза на рака на кожата. Несъмнено изцяло и единствено български принос. Тематизирахме част от данните и на нашия конгрес тази година. Това е събитие, уважено и от международни експерти в рамките на 5тия ни конгрес на БДДХ (Българско дружество по дерматологична хирургия), като и тези наши разсъждения бяха отразени и публикувани и остават като един вид световен принос или научно наследство под формата и на публикация:

НАУЧНИЯТ ТРУД - ТУК!

Между 2 - 4 милиарда пациенти приемат контаминирани (замърсени) с нитрозамини лекарствени препарати. Фармацевтичната индустрия и регулаторните органи го признават, макар и с неохота. Ние го отразяваме като клиника.

Мултимедикацията и полиморбидността на пациентите в контекста на поликонтаминацията с нитрозамини са и най-вероятната причина в частност за поява на кожни тумори, както и за много случаи на развитие на рак.

Увеличава ли се броят на замърсените с нитрозамини лекарства, проф. Чернев?

Категорично да! Бета блокерите, АСЕ инхибиторите, калциевите антагонисти - партиди от тези класове медикаменти са изтеглени и към момента се изтеглят от лекарствения пазар. Официално при това. Те са контаминирани по данни на контролни органи и ръководства на фармацевтичните фирми. Но са защитени от така наречената acceptable daily intake dose (пределно допустимо ниво на прием: Има много малък риск да се разболеете от рак заради прием на лекарства за кръвно, казва Европейската агенция по лекарствата), въведена от регулаторите. На практика наличността на мутагени е законово парафирана.

Къде виждате тогава проблем, проф. Чернев, след като има официална регулация?

Проблемът се състои в това, че пациентите често са полиморбидни и приемат мултимедикация (т.е. много лекарства). Мултимедикацията със сигурност като сумарна концентрация от налични карциногени надвишава допустимите за деня дози, препоръчани от регулаторите. Това предизвиква единични или множествени тумори след приема на тези лекарства:

НАУЧЕН ТРУД - ТУК!

Именно поради тази причина вероятно и в лекарствената листовка концентрацията на нитрозамини не е отразена. Друг проблем е, че броят и видът на наличните нитрозамини расте, идентификацията им е към момента непосилна задача - аналогично на елиминацията им.

Какво е решението?

Смяна на производствените цикли, на механизма на производство, на технологичните цикли. Усъвършенстване на техниката. Забавен глобализационен темп, повече разум и по-малко алчност!

ОЩЕ: Проф. Георги Чернев с ново предупреждение за нитрозамини в лекарства и риск от развитие на рак

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com