Проф. Георги Чернев с ново предупреждение за нитрозамини в лекарства и риск от развитие на рак

21351
Проф. Георги Чернев с ново предупреждение за нитрозамини в лекарства и риск от развитие на рак
Снимка: личен архив

Нови статии на български професор отварят сериозни дилеми в медицината и теориите за рака на кожата и рака по принцип. Нитрозамините нерядко се оказват на практика основна съставна част на най-често използваните лекарства в световен мащаб. Това са лекарства, които се използват от над 4 милиарда пациенти, като количеството на потенциално/ реално контаминираните (замърсените) спрямо тези, които не са контаминирани, е неясно. Разговаряме с проф. д-р Георги Чернев, ръководител на кожната клиника на МВР болница, по темата за нитрозамините в лекарствата:

"Имайки предвид , че нитрозамините са открити в лекарствата против гастрит, диабет, високо кръвно и дори антибиотици и антидепресанти, проблемът става повсеместен и много трудно решим. Загатваме за това още от 2018 година и мисля, че изпреварихме доста времето с нашите разсъждения и изводи. Признание за този значим проблем идва едва 5 години по- късно, като леко позакъсня! Това признание е все още полвинчато, защото към момента все още няма намерено решение.

В миналото нашите наблюдения бяха фокусирани предимно върху сартаните и рака на кожата, впоследствие върху сартаните/ тиазидни диуретици и рака на кожата - сега наред са и АСЕ инхибиторите.

Отразяването на едни и същи, аналогични или напълно еквивалентни/ припокриващи се модели на манифестация на кожни тумори след прием на различни класове медикаменти предполага едно - наличен общ патогенетичен фактор, който би следвало да е различен от действието на активната им съставка (тъй като тя е коренно различна ): това са нитрозамините. И вече никой не противоречи на това твърдение. Този модел на проследяване, анализ и заключения е плод на 5 годишен труд - по 10/13 часа на ден, но даде резултат! Това е начална, базова тема за над 50 дисертационни труда, но в различни формати".

Професор Георги Чернев, официализирате и два нови медикамента, които отново като страничен ефект показват развитието на разнородни форми на кожен рак - кои са те?

За пореден път официализираме развитието на меланоми след прием на сартани - този път след прием и на кандесартан - НАУЧНА ПУБЛИКАЦИЯ ТУК!

Няма сартан след приложението на който да не сме наблюдавали развитието на меланоми. Нитрозамините са най-вероятната причина за този страничен ефект. Работи се усилено по темата за елиминирането на тези съставки в световен мащаб. Засега - без успех. Напротив - броят им се увеличава с всеки изминат месец.

С научните си разработки и детайлни клинични наблюдения въведохме едно ново понятие в медицината - нитрозогенеза на рака на кожата. Лично аз считам, че това е нова ера по отношение на тълкуване на патогенезата на рака на кожата, но и не само - на рака в световен мащаб! Това е пробив в медицината! Пробив, чиято значимост тепърва ще се изяснява и тематизира все по-често!

Какво тематизирате във втората ваша статия?

Втори наш труд свързва и приема на АСЕ инхибитори като периндоприла с развитието на меланом и кератиноцитен рак едновременно - НАУЧНА ПУБЛИКАЦИЯ ТУК! Това е 5-ти случай на кожен рак след прием на АСЕ инхибитори в световен мащаб - всички случаи са на наши, български пациенти!

Това задълбочава проблематиката особено тогава, след като и АСЕ инхибитори са обявени като потенциално/ реално контаминирани с нитрозамини. Туморите на кожата след тяхното приложение са още по-чести от тези, които се развиват след прием на сартани - поне първоначалните ни наблюдения са такива. Те бяха представени в последното ваше интервю по темата. С това последвало интервю данните се допълват и потвърждават.

Какво казват регулаторните органи и фирмите по темата?

БДДХ (Българското дружество по дерматологична хирургия) и управителният му борд са в прекрасни отношения с Изпълнителната агенция по лекарствата. В пряк контакт сме, като ръководството на дружеството предоставя всяка една налична информация за пациентите и медикаментите на регулаторите. Постигната е максимална прозрачност и яснота. Само така бихме могли да намерим адекватно решение на този проблем: когато всеки един по веригата предостави своите данни и тези хипотези, изводи и научни трудове, когато има диалог!

От Изпълнителната агенция по лекарствата не отричат, че оповестените от нас препарати съдържат нитрозамини. Фармацевтичните фирми получават също така навременно всички данни и е налично добро ниво на комуникация и обмен на информация. По отношение на това дали има нитрозамини над допустимите ежедневни дози или в техните рамки / референтни граници - нека отговорят регулаторите и фирмите. Проверките са проведени там и официалните документи са също тяхно притежание.

Самостоятелните независими проверки за тази наличност на мутагени са направени вече в Холандия и Германия. Обективността на споделеното може да се провери и не би следвала да бъде интерпретирана като база за безспокойство. Проблемът е локализиран.

На практика и АСЕ инхибиторите предизвикват същите модели на клинична манифестация на кожни тумори, които се наблюдават след прием на сартани или сартани в комбинация с хидрохлоротиазида.

За съжаление новото време крие и редица предизивикателства, с които трябва да е сблъскват клиницистите, но и пациентите и регулаторите. Фармакоонкологията, кардиоонкологията и онкофармакохирургията са нови, интердисциплинарно свързани понятия, които помогнат за разнищването на пъзела на карциногенезата. Доскоро тези понятия звучаха отдалечено, нереално, дори смешно. Настоящето обаче говори в тяхна полза и в полза на тяхната значимост.

Нетрадиционните, но логично базирани дивергентни подходи на тълкуване на тези данни ... именно те са в състояние да доведат до различни изводи и вероятно адекватни решения! Решения, които могат да доведат до драстичен спад на честотата на рака на кожата, но и рака генерално - в световен мащаб! Фактът обаче, че проблемът е локализиран, тематизиран и се анализира- е важен. Именно това е началото или тук се намира разковничето при търсене на правилните решения.

Проф. Георги Чернев: И нитрозамините в АСЕ инхибиторите могат да са причина за рак на кожата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване