Никой не знае какво е мистериозната Врата на боговете в Перу

4762
Никой не знае какво е мистериозната Врата на боговете в Перу
Снимка: iStock

В планината Хаю Марка, Южно Перу, голяма, мистериозна каменна врата е издълбана в скалата. Въпреки че никой не знае истинския произход на вратата Араму Муру, нейното съществуване хвърля светлина върху дългата и сложна история на древната перуанска култура.

Близо до езерото Титикака, най-голямото езеро в Южна Америка, местният екскурзовод Хосе Луис Делгадо Мамани се натъква на структурата през 1996 г. От съвременното си откритие Араму Муру, или „Вратата на боговете“, е заобиколена от митове и легенди.

Археолози откриха храмов комплекс на древна цивилизация

Археолози откриха храмов комплекс на древна цивилизация

През последните 4000 години околностите на планините и езерото Титикака са били дом на редица древни местни общности, включително цивилизацията на инките, управлявана от Пачакути Инка Юпанки. Инките вярвали, че това огромно езеро е мястото, където се е родил светът и където духът се връща след смъртта.

Широко разпространено е мнението, че мястото Араму Муру е служило за поклонение на инките, с истории за свръхестествените свойства, които вратата притежава.

Внушителната структура е висока и широка 7 метра, с по-малка вдлъбнатина във формата на врата в центъра. Смята се, че е била използвана за церемониални или астрономически цели. Тези, които са посещавали структурата, твърдят, че се чувствали сигурни и спокойни, полагайки челото си в по-малката вдлъбнатина.

Въпреки че малко се знае за произхода на „вратата“, се смята, че тя предшества инките, като културно значимите истории за предназначението ѝ идват от редица индиански общности, пише IFL Science.

Според митовете вратата е портал или „звездна врата“, използвана за пътуване до други светове. Някои също вярват, че вратата се използва от боговете като начин да посещават и наглеждат своите владения. Въпреки че се смята, че предшества инките, Араму Муру получава името си от инкска легенда.

Пришълците от планетата Нибиру: какво са правили анунаките на Земята

Говори се, че докато бягал от испанците, жрец на инките на име Араму Муру взел златен слънчев диск, известен като „ключът на боговете на седемте лъча“, който се съхранявал в храма Кориканча в Куско. Като изминал над 450 километра от храма до каменната врата, той поставил диска върху вратата. Действайки като портал, вратата се отворила, жрецът преминал през нея и изчезнал.

Въпреки че легендата може да предложи утеха за някои, историята на Араму Муру служи и като ярко напомняне за отчаянието, изпитвано от една цивилизация, опустошена от нахлуващите сили и в крайна сметка изгубена.

Земята на инките била нападната от испанските конкистадори, златото на инките и техните природни ресурси били заграбени, а на тяхно място нашествениците оставили едра шарка, която бързо се разпространила и в крайна сметка допринесла за падането на империята на инките през 1592 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно