Археолози откриха храмов комплекс на древна цивилизация

23161
Археолози откриха храмов комплекс на древна цивилизация
Снимка: University of Illinois Chicago

Географски „империята Уари“ се простира върху големи площи от перуанските Анди от Кахамарка на север до бъдещото Куско на юг. Въпреки това точната хронология и по-конкретни факти, които могат да разкажат за причините за смъртта на тази древна култура, все още са предмет на разгорещен дебат.

Самата империя съществува повече от 100 години, въпреки че долината Аякучо дълго време е била контролирана от народа уари, който по неизвестни причини по-късно, а именно в началото на I и II хилядолетие от н.е., напуска столицата си.

Мистериозната цивилизация уари принасяла в жертва деца

Уари разширяват територията си, позволявайки на местните лидери да запазят известна автономия, ако се присъединят към империята. Те изискват от всички поданици да спазват политиката mit’a labor (неплатен обществен труд в полза на държавата) като форма на почит, пише HeritageDaily.

Разкопки в Пакайтамбо в южната част на Перу разкрили ритуален комплекс на Уари, състоящ се от D-образен храм, архитектура на вътрешен двор, няколко спомагателни постройки и монументална платформа.

Мястото е разположено на установен праисторически транзитен маршрут на важно екологично и политическо място между подножието на Андите и съседните крайбрежни долини на региона Арекипа.

Храмови комплекси от този тип са служили като център на ритуални, политически и икономически договорености, често включени в държавни церемонии, организирани от храмовите комплекси.

„Най-ефективният начин за привличане на местните общности към империята Уари е бил те да станат част от този процес. Един от тези начини за привличане на хора в империята е бил чрез общи вярвания и религиозни практики. Отворени зони, свързани с храмовия комплекс в Пакайтамбо, би позволил на местните общности да участват в ритуални събирания, организирани от народа Уари", казва археологът Дейвид Рийд.

Древни индианци от Андите използвали наркотици и бира, за да укрепват властта си

Според изследователите Пакайтамбо предоставя безценна информация за формирането на държавната власт посредством публични ритуали и действия в региони извън държавния център.

Уари са били известни със своите фино тъкани текстилни изделия и изваяна керамика, както и със своите пътища и терасирано земеделие. Техните пътища по-късно били включени в империята на инките. Въпреки че точната структура на Уари остава спорна, археолозите са открили доказателства, които предполагат, че религията е била дълбоко преплетена с политиката и че жените са били включени в най-високите нива на управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com