Нов начин за употреба на ползвана пластмаса дава обещание за бъдещето

4116
Нов начин за употреба на ползвана пластмаса дава обещание за бъдещето
Снимка: Pixabay

Колкото и пластмасата да е била вредна през последните години, тя всъщност е забележително изобретение за човечеството, което ни позволява да изработваме уникални материали за основни предмети и ежедневни нужди. Проблемът е, че толкова много от тях се озовават в сметища и в океани, застрашавайки живота на организми и замърсявайки природата. Иронично, собственото ни изобретение се връща след време в нас самите, когато ядем морски дарове, риби и суши и по други незабележими начини - и едва ли това е полезно за здравето.

Най-добрият начин да се справим с пластмасата е да създадем кръгова икономика, при която ресурсите могат да се използват повторно, вместо да се изхвърлят - а новата технология, разработена от международен изследователски екип, може да бъде иновативно решение за справяне с проблема.

Ню Джърси забрани торбичките за еднократна употреба

Ню Джърси официално забрани торбичките за еднократна употреба и контейнерчета от полистирол. Забраната ще влезе в сила след година и по...

В октомврийското издание на списание Nature Catalysis учени от Оксфорд и други университети във Великобритания, в сътрудничество с изследователски групи в Китай и Саудитска Арабия, обявиха, че са разработили прост метод за извличане на ценни химикали от пластмасови отпадъци, така че рециклиращите да имат начин да печелят повече пари от събиране на пластмасови отпадъци.

Според проучването, новият процес на екипа включва разбиване на пластмасата до нейните молекулярни компоненти чрез пулверизиране и използване на микровълни. Това може да освободи основните компоненти на пластмасовите материали, включително водород и чист въглерод, които след това могат да образуват продукти с висока стойност, като въглеродни нанотръби.

Обикновено оборудването за рециклиране на отпадъци загрява самата пластмаса, за да я разтопи. В този случай обаче изследователите първо подгряват своята подбрана смес от катализатори, което задвижва процеса на преобразуване напред по нови начини. 

Между 30 и 90 секунди по-късно екипът установи, че техният процес ще произведе полезни химикали. Полученият от тях водород е 97 процента чист, осигурявайки голям потенциален източник на чисто водородно гориво - а въглеродът, който са получили, е изработен във висококачествени въглеродни нанотръби, инженерен материал от следващо поколение, който е изключително издръжлив, но лек. Тези материали, взети заедно, биха могли да осигурят решаващ поток от приходи за рециклиращите. 

Кампанията "Капачки за бъдеще" с нова кауза по повод третия си рожден ден (ВИДЕО)

Днес се навършват точно 3 години от старта на благотворителната кампания "Капачки за бъдеще", която инициира масовото събиране на пласт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно