Ново откритие разкрива повече за загадките на древна мистериозна цивилизация

2774
Ново откритие разкрива повече за загадките на древна мистериозна цивилизация

Останките от златна маска са сред огромна партида от артефакти на 3000 години, открити на археологически обект в китайската провинция Съчуан, съобщава CNN, цитирана от БГНЕС.

Церемониалната маска тежи приблизително 280 грама и се предполага, че е направена от 84% злато. Това е един от над 500 предмета, открити в шест "жертвени ями", според Националната администрация на културното наследство на Китай.

Колко голям астероид трябва, за да унищожи човешката цивилизация?

Астероиди, способни да унищожат човешката цивилизация, падат на Земята веднъж на 100 милиона години, заяви Игор Бакарас, ръководител на...

Находките са направени в Сансиндуй с площ от около 120 квадратни километра в покрайнините на провинциалната столица Ченгду. Някои експерти казват, че находките може да хвърлят повече светлина върху древната държава Шу, царство, което е управлявало в западната част на басейна на Съчуан, докато не е било завладяно през 316 г. пр. н.е. В допълнение към златната маска археолозите откриха бронзови, златни листове и артефакти, направени от слонова кост, нефрит и кост. Шестте обекта, от които най-големият има отпечатък от 19 квадратни метра, също произвеждат все още неотворена дървена кутия и бронзов съд във формата на бухал.

Повече от 50 000 древни артефакта са открити в Сансиндуй от 20-те години на миналия век, когато местен фермер случайно е намерил няколко реликви на мястото. Голям пробив е постигнат през 1986 г. с откриването на два церемониални кладенци, съдържащи над 1000 предмета, включително сложни и добре запазени бронзови маски.

След дълга пауза при разкопките, в края на 2019 г. беше открито трето място, което доведе до откриването на още пет през миналата година. Експертите смятат, че ямите са били използвани за жертвоприношения, което обяснява защо много от предметите, които се съдържат, са били ритуално изгаряни, докато са билихвърляни и погребвани.

Независима цивилизация

Хибридната война срещу разума

Коментар на Даниел Смилов, публикуван в портал "Култура" „Светът е вече различен“ – първа новина за седмицата. Детск...

Смята се, че Сансиндуй е бил в сърцето на държавата Шу, за която историците знаят сравнително малко поради оскъдните писмени сведения. Откритията, направени на мястото, датират от XII и XI век пр.н.е., а много от предметите сега са изложени в музея на разкопките.

Находката революционизира разбирането на експертите за развитието на цивилизацията в древен Китай. По-специално, доказателствата за уникална култура на Шу предполагат, че кралството се е развивало независимо от съседните общества в долината на Жълтата река, която традиционно се е считала за люлката на китайската цивилизация.

Заместник-директорът на Националната администрация за културно наследство Сонг Синчао каза пред държавната информационна агенция "Синхуа", че последните открития "обогатяват и задълбочават нашето разбиране за културата на Сансиндуй".

Откриването на копринени влакна и текстилни отпадъци също може да разшири нашето разбиране за Шу. Ръководителят на екипа за разкопки и ръководителят на провинциалния изследователски институт по археология и културни реликви в провинция Съчуан Танг Фей каза на пресконференция, че откритието показва, че царството "е било един от важните производители на коприна в древен Китай".

Следи от извънземна цивилизация е открил "Кеплер"?

Между съзвездие Лебед и съзвездие Лира се намира странна звезда, която телескопът "Кеплер" наблюдава внимателно от 2009 година. Период...

Въпреки че все още не е признат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО, Сансиндуй е в "предварителния списък" на организацията за евентуално бъдещо включване. Заедно с други археологически обекти на Шу, агенцията на ООН го кредитира като "изключителен представител на цивилизацията от бронзовата епоха на Китай, Източна Азия и дори света".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно