Обичаме чашката от 10 млн. години

25223
Обичаме чашката от 10 млн. години
Снимка: Thinkstock/Guliver

Американски учени установиха с генетични анализи, че нашите далечни прародители хоминиди са си падали по алкохола от ферментирали плодове още преди десет милиона години, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на проф. Матю Кариган от Института Санта Фе във Флорида открил в далечното ни родословие гена ADH4, който служи за разграждането на етиловия алкохол. Той възникнал преди около 10 милиона години, когато приматите слезли от дърветата и започнали да се хранят с плодове, паднали на земята.

Боксерки предпазват мъжкото достойнство от излъчванията на GSM-а

Американска фирма пусна на пазара боксерки със сребърна подплата, която да служи за екран и да предпазва мъжките органи от опасните изл...

Фактът, че те можели да метаболизират алкохола им дал еволюционно предимство. И досега генът ADH4 e присъщ само за маймуните, които живеят на земята, като горили и шимпанзета, и не се среща при дървесните видове, като урангутана. Доскоро учените считаха, че хората са се научили да разграждат алкохола отпреди около 9000 години, когато била получена първата целенасочена алкохолна ферментация.

Екипът на проф. Кариган установи, че това е станало много по-рано, когато нашите прародители, разклонили се от шимпанзетата, са започнали да метаболизират естествения спирт при ферментиралите плодове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com